07 October 2011

Bahaya Merkuri Dalam Ikan



Saya baru habis membaca Kertas Kajian oleh P.Hajeb dan S.Jinap - Mercury Exposure Through Fish and Seafood COnsumption in the Rural and Urban Coastal Communities of Peninsular Malaysia (http://www.idosi.org/wjfms/wjfms3(3)11/8.pdf).

Menarik juga bahawa cara kita memasak ikan adalah AMAT PENTING untuk mengurangkan konsumi merkuri di dalam badan. Kertas Kajian menyarankan adalah lebih baik ikan di stim atau rebus daripada di goreng, bakar atau panggang. Namum penyediaan seperti keropok merubah kandungan merkuri lantas masih selamat untuk di makan (kadar merkuri rendah selepas penyediaan)

Seperti yang anda tahu, masih tidak ada koleksi resipi menggunakan ikan di dalam blog saya. Ada sebab kukuh mengapa demikian.

Saya masih limitkan Mimi pada ikan bilis sahaja setakat ini - itupun tidak lebih dari serving suggestions (yang dinyatakan dibawah). Ikan salmon pun masih belum cuba tidak seperti kakaknya. Mama saya bertegas - jangan beri dahulu sehingga dia lebih besar sedikit.

Walaupun merupakan makanan kegemaran masyarakat kita. Ikan adalah protein berkualiti tinggi, sedikit lemak tepu dan kaya dengan omega 3 yang bermanfaat untuk tubuh, tapi sayangnya beberapa jenis ikan tertentu diketahui mengandungi kadar merkuri yang tinggi dan berbahaya bagi tubuh.

Namun sayangnya hampir semua ikan mengandungi jejak merkuri yang boleh menimbulkan masalah bagi kesihatan. Beberapa ikan diketahui mengandungi kadar merkuri tinggi yang sangat berbahaya bagi ibu hamil dan kanak-kanak.

Untuk itu masyarakat sebaiknya mengetahui jenis ikan apa saja yang mengandungi kadar merkuri tertinggi dan juga terendah iaitu:

Ikan dengan kadar merkuri yang paling sedikit (mengandungi merkuri kurang dari 0,09 ppm)
Jenis ikan ini masih boleh dinikmati bila-bila masa kerana mengandungi merkuri dalam jumlah kecil, seperti ikan teri, ikan keli, udang, ikan salmon baik yang kalengan maupun yang fresh, ikan nila, ikan putih, ikan trout air tawar, ikan whiting dan ikan makerel dari atlantik utara.

Ikan dengan kadar merkuri sedang (mengandungi merkuri 0,09-0,29 ppm)
Jenis ikan ini masih boleh diambil 6 kali atau kurang dalam masa 1 bulan. Jenis ikannya adalah ikan cod dari alaska, ikan halibut dari atlantik dan pasifik, lobster, tuna kalengan, ikan cakalang dan ikan trout laut (weakfish).

Ikan dengan kadar merkuri tinggi (mengandungi merkuri 0,3-0,49 ppm)
Jenis ikan ini masih boleh diambil tapi maksimum 3 kali atau kurang dalam masa 1 bulan. Jenis ikannya adalah ikan kerapu, ikan makarel dari spanyol, ikan tuna kuning, ikan sea bass dan bluefish.

Ikan dengan kadar merkuri tertinggi (mengandungi merkuri lebih dari 0,5 ppm)
Masyarakat sebaiknya mengelakkan jenis ikan ini kerana ia mengandungi kadar merkuri yang sangat tinggi, seperti ikan makarel raja, ikan marlin, ikan yu, ikan todak, tilefish, dan ikan orange roughy.

Kesan dari merkuri ini boleh menyebabkan gangguan perkembangan saraf (neurologi) pada janin, bayi dan kanak-kanak. Sedangkan kesan lain adalah mengganggu kemampuan kognitif, ingatan, perhatian, bahasa, motorik halus dan kemampuan visual spasial. Umumnya sistem saraf janin lebih terdedah kepada paparan merkuri berbanding saraf dewasa, oleh itu ibu hamil sangat digalakkan memilih pengambilan ikan yang tepat.

Selain kesan tersebut, gejala keracunan merkuri yang muncul seperti penurunan kemampuan visual, gangguan dalam sensasi atau deria perasa (biasanya di tangan, kaki dan sekitar mulut), berkurangnya koordinasi gerakan, penurunan kemampuan bicara, mendengar, berjalan dan kelemahan otot.

Antara penyakit saraf yang diketahui akibat dari keracunan merkuri adalah penyakit Minamata.

FDA (Food and Drug Administration) Amerika Syarikat memberikan 3 cadangan yang boleh dilakukan masyarakat agar tetap boleh mengambil ikan dan mendapatkan manfaatnya tapi mengurangkan pendedahan merkuri iaitu:

  • Jangan mengambil ikan yang tergolong memiliki kadar merkuri tinggi.
  • Makanlah dua kali dalam seminggu variasi ikan yang tergolong mengandungi merkuri rendah.
  • Ketahui laporan mengenai keselamatan dan kandungan merkuri dalam ikan yang ditangkap dari tasik, sungai atau kawasan pesisir sekitar. Jika tidak ada laporan atau cadangan yang diberikan, maka konsumsilah ikan seminggu sekali.

Mercury Levels in Commercial Fish and Shellfish

(1990-2010)




Table 1. Fish and Shellfish With Highest Levels of Mercury
SPECIES
MERCURY CONCENTRATION (PPM)
NO. OF
SAMPLES
SOURCE OF DATA
MEAN
MEDIAN
STDEV
MIN
MAX
MACKEREL KING0.730N/AN/A0.2301.670213GULF OF MEXICO REPORT 2000
SHARK0.9790.8110.626ND4.540356FDA 1990-2007
SWORDFISH0.9950.8700.539ND3.220636FDA 1990-2010
TILEFISH (Gulf of Mexico)1.450N/AN/A0.6503.73060NMFS REPORT 1978

   
Table 2. Fish and Shellfish With Lower Levels of Mercury
SPECIES
MERCURY CONCENTRATION (PPM)
NO. OF
SAMPLES
SOURCE OF DATA
MEAN
MEDIAN
STDEV
MIN
MAX
ANCHOVIES0.0170.0140.015ND0.04914FDA 2007-2010
BUTTERFISH0.058N/AN/AND0.3689NMFS REPORT 1978
CATFISH0.0250.0050.057ND0.31457FDA 1991-2010
CLAM *0.0090.0020.011ND0.02815FDA 1991-2010
COD0.1110.0660.152ND0.989115FDA 1991-2010
CRAB 10.0650.0500.096ND0.61093FDA 1991-2009
CRAWFISH0.0330.0350.012ND0.05146FDA 1991 -2007
CROAKER ATLANTIC (Atlantic)0.0650.0610.050ND0.19357FDA 2002 - 2009
FLATFISH 2*0.0560.0500.045ND0.21871FDA 1991-2009
HADDOCK (Atlantic)0.0550.0490.033ND0.19750FDA 1991-2009
HAKE0.0790.0670.064ND0.37849FDA 1994-2009
HERRING0.0840.0480.128ND0.56026FDA 2006-2009
JACKSMELT0.0810.0500.1030.0110.50023FDA 1997-2007
LOBSTER (Spiny)0.0930.0620.097ND0.27013FDA 1991-2005
MACKEREL ATLANTIC (N.Atlantic)0.050N/AN/A0.0200.16080NMFS REPORT 1978
MACKEREL CHUB (Pacific)0.088N/AN/A0.0300.19030NMFS REPORT 1978
MULLET0.0500.0140.078ND0.27020FDA 1991-2008
OYSTER0.012ND0.035ND0.25061FDA 1991-2009
PERCH OCEAN *0.1210.1020.125ND0.57831FDA 1991-2010
POLLOCK0.0310.0030.089ND0.78095FDA 1991-2008
SALMON (CANNED) *0.008ND0.017ND0.08634FDA 1992-2009
SALMON (FRESH/FROZEN) *0.0220.0150.034ND0.19094FDA 1991-2009
SARDINE0.0130.0100.015ND0.08390FDA 2002-2010
SCALLOP0.003ND0.007ND0.03339FDA 1991-2009
SHAD AMERICAN0.0450.0390.0450.0130.18613FDA 2007-2010
SHRIMP *0.0090.0010.013ND0.05040FDA 1991-2009
SQUID0.0230.0160.022ND0.07042FDA 2005-2010
TILAPIA *0.0130.0040.023ND0.08432FDA 1991-2008
TROUT (FRESHWATER)0.0710.0250.141ND0.67835FDA 1991 -2008
TUNA (CANNED, LIGHT)0.1280.0780.135ND0.889551FDA 1991-2010
WHITEFISH0.0890.0670.084ND0.31737FDA 1991-2008
WHITING0.0510.0520.030ND0.09613FDA 1991-2008

Table 3. Mercury Levels of Other Fish and Shellfish
SPECIES
MERCURY CONCENTRATION (PPM)
NO. OF
SAMPLES
SOURCE OF DATA
MEAN
MEDIAN
STDEV
MIN
MAX
BASS (SALTWATER, BLACK, STRIPED)30.1520.0840.201ND0.96082FDA 1991-2010
BASS CHILEAN0.3540.3030.299ND2.18074FDA 1994-2010
BLUEFISH0.3680.3050.2210.0891.45294FDA 1991-2009
BUFFALOFISH0.1370.1200.0940.0320.43017FDA 1992-2008
CARP0.1100.1340.099ND0.27114FDA 1992 - 2007
CROAKER WHITE (Pacific)0.2870.2800.0690.1800.41015FDA 1997
GROUPER (ALL SPECIES)0.4480.3990.2780.0061.20553FDA 1991-2005
HALIBUT0.2410.1880.225ND1.520101FDA 1992-2009
LOBSTER (NORTHERN / AMERICAN)0.1070.0860.076ND0.2309FDA 2005-2007
LOBSTER (Species Unknown)0.1660.1430.099ND0.45171FDA 1991-2008
MACKEREL SPANISH (Gulf of Mexico)0.454N/AN/A0.071.5666NMFS REPORT 1978
MACKEREL SPANISH (S. Atlantic)0.182N/AN/A0.050.7343NMFS REPORT 1978
MARLIN *0.4850.3900.2370.1000.92016FDA 1992-1996
MONKFISH0.1810.1390.0750.1060.2899FDA 2006-2008
ORANGE ROUGHY0.5710.5620.1830.2651.12081FDA 1991-2009
PERCH (Freshwater)0.1500.1460.112ND0.32519FDA 1991-2007
SABLEFISH0.3610.2650.2410.0901.05226FDA 2004 - 2009
SCORPIONFISH0.2330.1810.1390.0980.4566FDA 2007 - 2008
SHEEPSHEAD0.0930.0880.059ND0.1706FDA 2007 - 2009
SKATE0.137N/AN/A0.040.3656NMFS REPORT 1978
SNAPPER0.1660.1130.244ND1.36667FDA 1991-2007
TILEFISH (Atlantic)0.1440.0990.1220.0420.53332FDA 2002-04
TUNA (CANNED, ALBACORE)0.3500.3380.128ND0.853451FDA 1991-2010
TUNA(FRESH/FROZEN, ALL)0.3910.3400.2660.0001.816420FDA 1991 - 2010
TUNA (FRESH/FROZEN, ALBACORE)0.3580.3600.138ND0.82043FDA 1992-2008
TUNA (FRESH/FROZEN, BIGEYE)0.6890.5600.3410.1281.81621FDA 1991 - 2005
TUNA (FRESH/FROZEN, SKIPJACK)0.1440.1500.1190.0220.2603FDA 1993 - 2007
TUNA (FRESH/FROZEN, YELLOWFIN)0.3540.3110.2310.0001.478231FDA 1991-2010
TUNA (FRESH/FROZEN, Species Unknown)0.4150.3390.3080.0001.300120FDA 1991-2010
WEAKFISH (SEA TROUT)0.2350.1570.2160.0000.74446FDA 1991-2005
Source of data:FDA 1990-2010 , "National Marine Fisheries Service Survey of Trace Elements in the Fishery Resource" Report 1978,
"The Occurrence of Mercury in the Fishery Resources of the Gulf of Mexico" Report 2000
Mercury was measured as Total Mercury except for species (*) when only Methylmercury was analyzed.
ND-mercury concentration below detection level (Level of Detection (LOD)=0.01ppm)
N/A-data not available
The following species have been removed from the tables:
  • Bass (freshwater) – not commercial
  • Pickerel – not commercial
‡Standard deviation data generated from data 1990 to 2010.
1Includes: Blue, King, Snow
2Includes: Flounder, Plaice, Sole
3Includes: Sea bass/ Striped Bass/ Rockfish
NOTE: On February 8, 2006, technical changes were made to the data that was posted on January 19, 2006. The changes corrected data or more properly characterized the species of fish or shellfish sampled.
sumber : 
http://www.fda.gov/food/foodsafety/product-specificinformation/seafood/foodbornepathogenscontaminants/methylmercury/ucm115644.htm

Nama-Nama Ikan Tempatan dalam Bahasa Inggeris 
(sumber : www.NoEyedDeer.com)

Yellowstripe scad

Selaroides leptolepis
MALAY: Selar kuning
HOKKIEN: Kuning
CANTONESE:
SIZE: 22cm (max); 15cm (common)
REMARKS: Also called Smooth-tail trevally, Yellow-stripe trevally.
Selaroides leptolepis - Yellowstripe Scad

Ox-eye scad

Selar boops
MALAY: Lolong kuning
HOKKIEN: Tuah mak
CANTONESE: Dai ngan
SIZE: 25cm (max); 22cm (common)
REMARKS:
Selar boops - Ox-eye Scad

Bigeye scad

Selar crumenophthalmus
MALAY: Lolong mata besar
HOKKIEN: Tuah mak
CANTONESE: Dai ngan
SIZE: 30cm (max); 22cm (common)
REMARKS: Also called Purse-eyed scad, Goggle-eyed scad.
Selar crumenophthalmus - Bigeye Scad

Yellowtail scad

Atule mate
MALAY: Pelata, Selar
HOKKIEN: Ooi Buey
CANTONESE: Wong Mey
SIZE: 30cm (max); 26cm (common)
REMARKS: Also called Barred yellowtail scad.
Atule mate - Yellowtail Scad

Smallmouth scad

Alepes apercna
MALAY: Pelata minyak
HOKKIEN: Yoo lah
CANTONESE: Yau lah
SIZE: 29cm (max); 20cm (common)
REMARKS: Also called Banded scad.
Alepes apercna - Smallmouth Scad

Shrimp scad

Alepes djedaba
MALAY: Pelata keledek
HOKKIEN: Cheh buey
CANTONESE: Chenk mey
SIZE: 40cm (max); 25cm (common)
REMARKS:
Alepes djedaba - Shrimp Scad

Herring scad

Alepes vari
MALAY: Pelata bali
HOKKIEN: Cheh buey
CANTONESE: Chenk mey
SIZE: 56cm (max); 30cm (common)
REMARKS: Also called Trevally scad.
Alepes vari - Herring Scad

Shortfin scad

Decapterus macrosoma
MALAY: Selayang jarum
HOKKIEN: Sadin
CANTONESE: Sadin
SIZE: 35cm (max); 25cm (common)
REMARKS: Also called Slender scad, Long-bodied scad.
Decapterus macrosoma - Shortfin Scad

Indian scad

Decapterus russelli
MALAY: Selayang lampai
HOKKIEN: Sadin
CANTONESE: Sadin
SIZE: 45cm (max); 30cm (common)
REMARKS: Also called Russell's scad, Round scad. It has a clear to dusky colored tail.
Decapterus russelli - Indian Scad

Mackerel scad

Decapterus macarellus
MALAY: Selayang sardin
HOKKIEN: Sadin
CANTONESE: Sadin
SIZE: 46cm (max); 30cm (common)
REMARKS: Distinguished from Decapterus russelli by yellow-green tail.
Decapterus macarellus - Mackerel Scad

Torpedo scad

Megalaspis cordyla
MALAY: Cencaru
HOKKIEN: Ngeh buey
CANTONESE: Ngang mey
SIZE: 80cm (max); 45cm (common)
REMARKS: Also called Hardtail scad, Finny scad.
Megalaspis cordyla - Torpedo Scad

Indian mackerel

Rastrelliger kanagurta
MALAY: Kembung borek, Mabong
HOKKIEN: Maa Boong
CANTONESE: Maa Bonk
SIZE: 35cm (max); 25cm (common)
REMARKS: Also called Long-jawed mackerel, Striped mackerel.
Rastrelliger kanagurta - Indian Mackerel

Short mackerel

Rastrelliger brachysoma
MALAY: Kembung Pelaling, Temenung
HOKKIEN: Kam Boong
CANTONESE: Kam Bonk
SIZE: 34cm (max); 20cm (common)
REMARKS: Also called Short-bodied mackerel.
Rastrelliger brachysoma - Short Mackerel

Pacific saury (imported)

Cololabis saira
MALAY: Sanma
HOKKIEN: Sanma
CANTONESE: Sanma
SIZE: 40cm (max); 30cm (common)
REMARKS: Also called Sanma, Mackerel pike.
Cololabis saira - Pacific Saury

Indo-pacific king mackerel

Scomberomorus guttatus
MALAY: Tenggiri papan
HOKKIEN: Beh kaa
CANTONESE: Maa kau
SIZE: 76cm (max); 55cm (common)
REMARKS: Also called Spotted spanish mackerel.
Scomberomorus guttatus - Indo-pacific King Mackerel

Narrow-barred spanish mackerel

Scomberomorus commerson
MALAY:Tenggiri batang
HOKKIEN: Tek kaa
CANTONESE: Chuk kau
SIZE: 240cm (max); 120cm (common)
REMARKS:
Scomberomorus commerson - Narrow-barred Spanish Mackerel

Blackfin barracuda

Sphyraena qenie
MALAY: Kacang-kacang sirip hitam
HOKKIEN: Teik so
CANTONESE:
SIZE: 170cm (max); 80cm (common)
REMARKS: Also called Military seapike, Blacktail barracuda.
Sphyraena qenie - Blackfin Barracuda

1 comments:

  1. Saya hanya bagi ikan bilis pada anak saya(13months). itu pun kerana mak mertua cakap "kalau bagi ikan nnt cacing" ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...