03 October 2011

Biskut untuk Bayi - Tanpa Telur


sumber : http://wholesomebabyfood.momtastic.com/teethingbiscuits.htm

Bahan-bahan:
1 cawan tepung
1 / 2 cawan rolled oat
1 cawan bijirin beras bayi (saya gunakan cerelec oats&prune)
3 sudu besar minyak jagung/carnola
air sejuk berais



Cara-cara membuatnya:
Panaskan Ketuhar pada suhu 425F
Campurkan tepung dan bijirin.
Kacau secara beransur-ansur ke dalam adunan minyak masak.
Campurkan air ais sedikit demi sedikit pada satu masa (bermula dengan cawan 1 / 4) sehingga adunan mula untuk membentuk bola.
Roll out pada ketebalan biskut cracker pada permukaan yang bertepung dan potong menjadi bentuk yang diingini.
Susun biskut atas dulang pembakar yang di alas baking paper.
Bakar selama min 10-12. atau sehingga berwarna keperangan.
Sejukkan sepenuhnya.

Simpan dalam bekas kedap udara.


2 comments:

  1. sis, biskut ni sesuai utk baby brp bln?

    ReplyDelete
  2. Tepung gune tepung apa2 ke?Mne nk bli terap bear tu?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...