Ada 3 gred Olive Oil
EVV
EVE
POO
eh POO??? EVVO?? hehehe actually ni la cara Rachel Ray sebut kalau tengok cooking show dia :P
Actually its
EVVO - Extra Virgin Virgin Olive Oil
EVO - Extra Virgin Olive Oil
POO - Pure Olive Oil
Now, untuk stir fry elok guna POO dan staaaaaaaaay away dari EVO dan EVVO. Why?
POO atau Pure Olive Oil melalui proses penapisan yang lebih halus daripada EVO dan EVVO. Ini memberikan POO smoking point yang sangat tinggi. Maka ini bermakna ia boleh tahan haba yang tinggi yang diperlukan untuk menumis.
Smoking point???
The smoke point generally refers to the temperature at which a cooking fat or oil begins to break down to glycerol and free fatty acids, and produce bluish smoke
(http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point)
Dalam erti kata lain, POO adalah minyak yang terbaik dan yang lebih berkhasiat digunakan ketika menumis
Boleh ke guna untuk deep fry atau mengoreng dgn banyak?
Info ni rasanya tak la penting sangat untuk baby sebab tak galakkan dia makan makanan bergoreng. Tapi pendapat mengatakan kalau nak goreng deep fry guna Minyak Kelapa Sawit kita tu sahaja sebab dia punya smoking point tinggi tapi "Kata - kata yang boleh dipercayai - minyak masak hanya boleh digunakan paling banyak dua kali. Then harus dibuang. Tapi kalau kita menggunakan Olive Oli untuk menggoreng, ia boleh digunakan sebanyak 5 atau 6 kali."
Habis EVV dan EVO nak pakai untuk apa?
salads, dressings, and vinaigrettes, add to crushty bread, used on baked mashed potato instead of butter.
Or like me drizzle sikit on potato or keledek wedges dan bakar :)
Wah...mana dapat info ni?
Kebetulan hari tu ada tengok rancangan Oprah - dia jemput Nate dan Giada De Laurentiis dan mereka ada bincangkan pasal hal ni so saya pun google dan dapat info dari sini :
http://chinesefood.about.com/od/cookingfaqs/f/stirfryoliveoil.htm
nak belajar more about olive oil, here is a good website
http://whatscookingamerica.net/OliveOil.htm
photo credit goes to :
http://yan-yanjournal.blogspot.com/2011/04/my-grocessories.html
0 comments:
Post a Comment