So since ada lebih keledek dari buat Cottage Pie Made In Malaysia, apa kata kita buat kuih sikit untuk minum petang. Mimi makan pada pukul 12 jadi, minum petang dia dalam pukul 4pm dan selalunya itu untuk memberi laluan buat Mama dia prepare untuk dinner.
Inspirasi? Saya dulu sekolah ambil Sains Rumahtangga. Abah saya mati-matian kata suruh masuk dan ambil jurusan tu dari Tingkatan 1 sampai Tingkatan 3. Nasib baik saya ikut cakap dia - dalam terpaksa huhuhu
Itulah buku resipi yang sekarang harta paling berharga buat saya. Semua resipi traditional kita ada - termasuklah Choq Keria.
Of course kalau untuk baby kenalah pakai tepung yang lebih berkhasiat, maka saya ambik sikit oat quick cook kakak dia punya dan saya dry blend. Nah...instant oat tepung
Harus juga berterima kasih kepada Ella yang sudi beri inspirasi pada minum petang kita hehehe
I tak deep fry, cuma bakar so lebih keledek dari tepung dan takde gula. Untuk Mimi kan?
I tak deep fry, cuma bakar so lebih keledek dari tepung dan takde gula. Untuk Mimi kan?
Tapi bila mak dia cicah gula...wooooo sedap hehehe
Bahan-bahan:
2 cawan ubi keledek oren yang direbus
1/2 cawan tepung oat quick cook
Baking Paper yang disapu sedikit butter.
Cara-cara membuat :
Oat quick cook di kisar menjadi tepung.
Lenyekkan ubi keledek oren dan kemudian campurkan oat quick cook sikit demi sedikit sehingga anda mendapat dough yang senang dibentuk.
Letakkan di atas baking tray yang sudah dilapik baking paper.
Bakar selama 15 minit atau hingga golden brown sedikit.
Sejukkan sebelum di hidangkan kepada bayi anda.
So - finger food yang lebih realistic kepada setting kita di Malaysia bukan? Lagipun ini makanan-makanan kita. Something baby akan lebih familiar and not biscuit Farley's Rusk cicah kopi O bila besar nanti hehehe
Jom tengok aksi Mimi minum petang
Salam.
ReplyDeleteK.farah kalo x bakar tapi goreng atas pan dgn butter skit buleh ka? Somi x belikan oven lagi la. Hehe. TIA.