14 November 2011

Mengapa anak TAK PERLU di ajar makan kek - 146 Alasan Mengapa Gula Merosakkan Kesihatan Anda


Oleh Nancy Appleton, Ph.D.
www.nancyappleton.com
Penulis LICK THE SUGAR HABIT and LICK THE SUGAR HABIT SUGAR COUNTER.

  1. Gula boleh merencat sistem imun.
  2. Gula boleh menggangguan hubungan mineral di dalam badan.
  3. Gula boleh menyebabkan hiperaktif, kebimbangan, kesukaran menumpukan perhatian, dan sifat mudah tersinggung di kalangan kanak-kanak.
  4. Gula boleh menghasilkan peningkatan yang ketara dalam trigliserida. Trigliserida adalah salah satu partikel yang mengangkut lemak di sekitar tubuh. Lemak sebenarnya terbagi atas Low Density Lipoprotein (LDL), High Density Lipoprotein, dan trigliserida itu sendiri. Trigliserida akan sangat berpengaruh pada perkembangan penyakit jantung.
  5. Gula menyumbang kepada pengurangan dalam pertahanan terhadap jangkitan bakteria (penyakit berjangkit).
  6. Gula menyebabkan kehilangan keanjalan tisu dan fungsi tisu, lebih banyak gula yang anda makan lebih banyak keanjalan dan fungsi tisu yang anda hilang.
  7. Gula mengurangkan lipoprotein berkepadatan tinggi.
  8. Gula membawa kepada kekurangan kromium.
  9. Gula membawa kepada kanser ovari.
  10. Gula boleh meningkatkan tahap glukosa berpuasa (fasting sugar).
  11. Gula menyebabkan kekurangan zat tembaga.
  12. Gula mengganggu penyerapan kalsium dan magnesium.
  13. Gula boleh melemahkan penglihatan.
  14. Gula meningkatkan tahap sebuah neurotransmitter: dopamine, serotonin dan norepinephrine.
  15. Gula boleh menyebabkan hipoglisemia.   
  16. Gula boleh menghasilkan saluran pencernaan berasid. 
  17. Gula boleh menyebabkan kenaikan pesat paras adrenalin di kalangan kanak-kanak.
  18. Gula malabsorption kerap di kalangan pesakit dengan penyakit functional bowel disease (Sindrom Malabsorption adalah merujuk kepada salah satu masalah kesihatan yang berkaitan dengan ketidak-mampuan serta kurangnya daya penyerapan usus kecil untuk menyerap bahan-bahan nutrisi dari makanan yang dimaka)
  19. Gula boleh menyebabkan penuaan sebelum masanya.
  20. Gula boleh membawa kepada ketagihan arak.
  21. Gula boleh menyebabkan kerosakan gigi.
  22. Gula menyumbang kepada obesiti
  23. Pengambilan gula yang tinggi meningkatkan risiko penyakit Crohn dan kolitis ulser .
  24. Gula boleh menyebabkan perubahan yang kerap ditemui dalam orang dengan ulser perut atau duodenum .
  25. Gula boleh menyebabkan artritis.
  26. Gula boleh menyebabkan asma.
  27. Gula banyak membantu pertumbuhan tidak terkawal Candida albicans (jangkitan yis).
  28. Gula boleh menyebabkan batu karang.
  29. Gula boleh menyebabkan penyakit jantung.
  30. Gula boleh menyebabkan apendiks.
  31. Gula boleh menyebabkan multiple sclerosis.
  32. Gula boleh menyebabkan buasir.
  33. Gula boleh menyebabkan vena varikos.
  34. Gula boleh menaikkan tindak balas glukosa dan insulin dalam pengguna kontraseptif oral. 
  35. Gula boleh menyebabkan penyakit periodontal.
  36. Gula boleh menyumbang kepada osteoporosis.
  37. Gula menyumbang kepada keasidan air liur.
  38. Gula boleh menyebabkan penurunan dalam sensitiviti insulin.
  39. Gula boleh mengurangkan jumlah Vitamin E (alfa-tokoferol   dalam darah.
  40. Gula boleh mengurangkan hormon pertumbuhan.
  41. Gula boleh meningkatkan kolesterol.
  42. Gula boleh meningkatkan tekanan darah sistolik.
  43. Gula boleh menyebabkan mengantuk dan kurang aktiviti di kalangan kanak-kanak.
  44. Pengambilan gula yang tinggi meningkatkan produk akhir glycation" yang merupakan molekul dari gula dan protein yang akan menyerang kolagen dan elastin (cepat tua)
  45. Gula boleh mengganggu penyerapan protein.
  46. Gula menyebabkan alergi makanan.
  47. Gula boleh menyumbang kepada kencing manis.
  48. Gula boleh menyebabkan toxemia semasa mengandung.
  49. Gula boleh menyumbang kepada ekzema di kalangan kanak-kanak.
  50. Gula boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular.
  51. Gula boleh menjejaskan struktur DNA
  52. Gula boleh mengubah struktur protein.
  53. Gula boleh membuat umur kulit kita tua sebelum waktunya dengan mengubah struktur kolagen.
  54. Gula boleh menyebabkan katarak.
  55. Gula boleh menyebabkan emfisema.
  56. Gula boleh menyebabkan aterosklerosis.
  57. Gula boleh menaikkan lipoprotein kepadatan rendah (LDL).
  58. Pengambilan gula yang tinggi boleh menjejaskan homeostasis fisiologi sistem dalam badan.
  59. Gula merendahkan kebolehan enzim berfungsi dengan baik.
  60. Pengambilan gula adalah lebih tinggi pada orang yang mempunyai penyakit Parkinsons .
  61. Gula boleh mengubah secara kekal cara protein bertindak di dalam badan.
  62. Gula boleh meningkatkan saiz hati dengan membuat sel-sel hati membahagikan.
  63. Gula boleh meningkatkan jumlah lemak hati.
  64. Gula boleh meningkatkan saiz buah pinggang dan menghasilkan perubahan patologi di dalam buah pinggang.
  65. Gula boleh merosakkan pankreas.
  66. Gula boleh meningkatkan retensi cecair badan.
  67. Gula adalah musuh # 1 pergerakan usus.
  68. Gula boleh menyebabkan myopia (rabun dekat).
  69. Gula boleh menjejaskan lapisan kapilari.
  70. Gula boleh membuat tendon lebih rapuh.
  71. Gula boleh menyebabkan sakit kepala, termasuk migrain.
  72. Gula memainkan peranan dalam kanser pankreas di kalangan wanita.
  73. Gula boleh menjejaskan gred kanak-kanak sekolah dan menyebabkan gangguan pembelajaran.
  74. Gula boleh menyebabkan peningkatan dalam gelombang otak delta, alfa, dan theta.
  75. Gula boleh menyebabkan kemurungan.
  76. Gula meningkatkan risiko kanser perut.
  77. Gula boleh menyebabkan pencernaan yg terganggu (senak).
  78. Gula boleh meningkatkan risiko anda untuk mendapat gout.
  79. Gula boleh meningkatkan paras glukosa dalam ujian toleransi glukosa oral sepanjang pemakanan karbohidrat kompleks.
  80. Gula boleh meningkatkan tindak balas insulin dalam manusia yang mengambil diet tinggi gula berbanding dengan diet gula yang rendah .  
  81. Diet tinggi gula bertapis mengurangkan kapasiti pembelajaran.
  82. Gula boleh menyebabkan berfungsi dengan kurang berkesan dua darah protein, albumin, dan lipoprotein, yang boleh mengurangkan keupayaan badan untuk mengendalikan lemak dan kolesterol.
  83. Gula boleh menyumbang kepada penyakit Alzheimers.
  84. Gula boleh menyebabkan kerekatan platelet.
  85. Gula boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon, sesetengah hormon menjadi begitu aktif dan lain-lain menjadi terlalu aktif .
  86. Gula boleh membawa kepada pembentukan batu karang.
  87. Gula boleh membawa kepada hipotalamus untuk menjadi sangat sensitif kepada pelbagai rangsangan yang besar.
  88. Gula boleh menyebabkan pening.
  89. Diet yang tinggi kandungan gula boleh menyebabkan radikal bebas dan tekanan oksidatif.
  90. Diet sukrosa tinggi mereka dengan penyakit vaskular periferal dengan ketara meningkatkan rekatan platelet.
  91. Pemakanan gula yang tinggi boleh membawa kepada kanser saluran biliary.
  92. Gula suapan kanser.
  93. Penggunaan gula yang tinggi pada ibu mengandung adalah dikaitkan dengan risiko dua kali ganda meningkat untuk melahirkan bayi yang kecil dari kehamilan umur (SGA).
  94. Penggunaan gula yang tinggi boleh membawa kepada penurunan ketara dalam tempoh gestation di kalangan remaja.
  95. Gula melambatkan masa perjalanan makanan melalui saluran gastrousus.
  96. Gula meningkatkan kepekatan asid hempedu dalam najis dan enzim bakteria di dalam kolon. Ini boleh mengubah suai hempedu untuk menghasilkan sebatian yang menyebabkan kanser dan kanser kolon.
  97. Gula meningkatkan estradiol (bentuk yang paling mujarab yang wujud secara semula jadi estrogen) pada lelaki .
  98. Gula menggabungkan dan memusnahkan phosphatase, enzim, yang menjadikan proses pencernaan lebih sukar.
  99. Gula boleh menjadi faktor risiko kanser pundi hempedu.
  100. Gula adalah bahan ketagihan.
  101. Gula boleh memabukkan, sama dengan alkohol.
  102. Gula boleh memburukkan lagi PMS.
  103. Gula yang diberikan kepada bayi pra-matang boleh memberi kesan kepada jumlah karbon dioksida yang dihasilkan .
  104. Pengurangan dalam pengambilan gula boleh meningkatkan kestabilan emosi.     
  105. Badan menukar gula kepada 2 hingga 5 kali lebih banyak lemak dalam aliran darah daripada kanji.
  106.  Penyerapan pantas gula menggalakkan pengambilan makanan yang berlebihan dalam mereka yang obes.
  107.  Gula boleh memburukkan lagi gejala kanak-kanak dengan gangguan perhatian defisit hiperaktif (ADHD).
  108.  Gula menjejaskan komposisi elektrolit air kencing.
  109.  Gula boleh melambatkan keupayaan kelenjar adrenal untuk berfungsi.
  110.  Gula mempunyai potensi yang mendorong proses metabolik yang tidak normal pada individu sihat yang normal dan untuk menggalakkan penyakit degeneratif kronik.
  111.  I.Vs (intravena) air gula boleh memotong oksigen ke otak.
  112.  Pengambilan sukrosa tinggi boleh menjadi faktor penting dalam risiko kanser paru-paru.
  113.  Gula meningkatkan risiko polio.
  114.  Pengambilan gula yang tinggi boleh menyebabkan serangan epilepsi.
  115.  Gula menyebabkan tekanan darah tinggi pada orang yang obes .
  116.  Dalam Unit Rawatan Rapi, menghadkan gula, menyelamatkan nyawa.
  117.  Gula boleh mendorong sel mati.
  118.  Gula boleh meningkatkan jumlah makanan yang anda makan.
  119. Di kem-kem pemulihan juvana, apabila kanak-kanak mengamalkan pemakanan gula yang rendah, terdapat penurunan 44% dalam tingkah laku antisosial.
  120. Gula boleh menyebabkan kanser prostat.
  121. Gula menyebabkan bayi yang baru lahir mengalami dehidrasi.
  122. Gula meningkatkan estradiol di kalangan lelaki muda.
  123. Gula boleh menyebabkan bayi dengan berat lahir yang rendah .
  124. Penggunaan yang lebih besar gula halus dikaitkan dengan hasil yang lebih buruk bagi pengidap skizofrenia
  125. Gula boleh meningkatkan tahap homocysteine ​​dalam aliran darah.  
  126. Barangan makanan yang manis, meningkatkan risiko kanser payudara.  
  127. Gula adalah faktor risiko kanser usus kecil.  
  128. Gula boleh menyebabkan kanser berhubung dgn pangkal tekak.
  129. Gula mendorong garam dan pengekalan air (water retention).
  130. Gula boleh menyumbang kepada kehilangan ingatan yang sederhana .
  131. Kenaikan gula dalam diet kanak-kanak berumur 10 tahun, terdapat penurunan linear dalam pengambilan banyak nutrien penting.
  132. Gula boleh meningkatkan jumlah makanan yang digunakan.
  133. Mendedahkan bayi yang baru lahir kepada hasil gula akan kian meningkatkan kecenderungan untuk mengambil sukrosa berbanding dengan air pada antara 6 bulan dan 2 tahun.
  134. Gula menyebabkan sembelit.
  135. Gula menyebabkan urat varicous.
  136. Gula boleh menyebabkan kerosakan otak dalam wanita prediabetic dan kencing manis.
  137. Gula boleh meningkatkan risiko kanser perut.
  138. Gula boleh menyebabkan sindrom metabolik.
  139. Pemakanan gula oleh wanita hamil meningkat kecacatan tiub neural dalam embrio.
  140. Gula boleh menjadi faktor dalam asma.
  141. Semakin tinggi penggunaan gula lebih banyak peluang mendapat sindrom usus .
  142. Gula boleh menjejaskan sistem ganjaran pusat.
  143. Gula boleh menyebabkan kanser rektum.
  144. Gula boleh menyebabkan endometrium   kanser.
  145. Gula boleh menyebabkan renal (buah pinggang) sel karsinoma.
  146. Gula boleh menyebabkan tumor hati.


1. Sanchez, A., et al. "Role of Sugars in Human Neutrophilic Phagocytosis,"  American Journal of Clinical Nutrition. Nov 1973;261:1180-1184.
    Bernstein, J., et al. "Depression of Lymphocyte Transformation Following Oral Glucose Ingestion." American Journal of Clinical Nutrition.1997;30:613.
2. Couzy, F., et al."Nutritional Implications of the Interaction Minerals," Progressive Food and Nutrition Science 17;1933:65-87.
3. Goldman, J., et al.  "Behavioral Effects of Sucrose on Preschool Children." Journal of Abnormal Child Psychology.1986;14(4):565-577.
4. Scanto, S. and Yudkin, J. "The Effect of Dietary Sucrose on Blood Lipids, Serum Insulin, Platelet Adhesiveness and Body Weight in Human Volunteers,"  Postgraduate Medicine Journal. 1969;45:602-607.
5.  Ringsdorf, W., Cheraskin, E. and Ramsay R. "Sucrose,Neutrophilic Phagocytosis and Resistance to Disease," Dental Survey. 1976;52(12):46-48.
6.  Cerami, A., Vlassara, H., and Brownlee, M."Glucose and Aging." Scientific American. May 1987:90.
     Lee, A. T. and Cerami, A. "The Role of Glycation in Aging." Annals of the New York Academy of Science. 663:63-67.
7.  Albrink, M. and Ullrich I. H. "Interaction of Dietary Sucrose and Fiber on Serum Lipids in Healthy Young Men Fed High Carbohydrate Diets." American Journal of Clinical  Nutrition. 1986;43:419-428.
    Pamplona, R., et al. “Mechanisms of Glycation in Atherogenesis.” Medical Hypotheses. Mar 1993;40(3):174-81.
8.  Kozlovsky, A., et al.  "Effects of Diets High in Simple Sugars on Urinary Chromium Losses."  Metabolism. June 1986;35:515-518.
9.  Takahashi, E., Tohoku University School of Medicine, Wholistic Health Digest. October 1982:41.
10. Kelsay, J., et al. "Diets High in Glucose or Sucrose and Young Women."  American Journal of Clinical Nutrition. 1974;27:926-936.
      Thomas, B. J., et al. “Relation of Habitual Diet to Fasting Plasma Insulin Concentration and the Insulin Response to Oral Glucose,” Human Nutrition Clinical Nutrition. 1983; 36C(1):49_51.
11. Fields, M.., et al. "Effect of Copper Deficiency on Metabolism and Mortality in Rats Fed Sucrose or Starch Diets," Journal of Clinical Nutrition. 1983;113:1335-1345.
12. Lemann, J. "Evidence that Glucose Ingestion Inhibits Net Renal Tubular Reabsorption of Calcium and Magnesium." Journal Of Clinical Nutrition. 1976 ;70:236-245.
13. Acta Ophthalmologica Scandinavica. Mar 2002;48;25.
      Taub, H. Ed. "Sugar Weakens Eyesight," VM NEWSLETTER;May 1986:6
14. "Sugar, White Flour Withdrawal Produces Chemical Response." The Addiction Letter .Jul 1992:4.
15. Dufty, William. Sugar Blues. (New York:Warner Books, 1975).
16. Ibid.
17. Jones, T. W., et al. “Enhanced Adrenomedullary Response and Increased Susceptibility to Neuroglygopenia: Mechanisms Underlying the Adverse Effect of Sugar Ingestion in Children.” Journal of Pediatrics. Feb 1995;126:171-7.
18. Ibid.
19. Lee, A. T.and Cerami A. "The Role of Glycation in Aging." Annals of the New York Academy of Science.1992;663:63-70.
20. Abrahamson, E. and Peget, A.. Body, Mind and Sugar. (New York:Avon,1977.}
21. Glinsmann, W., Irausquin, H., and Youngmee, K. “Evaluation of Health Aspects of Sugar Contained in Carbohydrate Sweeteners. F. D. A. Report of Sugars Task Force.” 1986:39.
    Makinen K.K.,et al. “A Descriptive Report of the Effects of a 16_month Xylitol Chewing_Gum Programme Subsequent to a 40_Month Sucrose Gum Programme.” Caries Research. 1998; 32(2)107-12.
   Riva Touger-Decker and Cor van Loveren, “Sugars and Dental Caries.”

Am. J. Clin.Nut. Oct 2003; 78:881-892.
22. Keen, H., et al. "Nutrient Intake, Adiposity, and Diabetes." British Medical Journal. 1989; 1: 655-658.
23. Tragnone, A. et al. “Dietary Habits as Risk Factors for Inflammatory Bowel Disease.”  Eur J Gastroenterol Hepatol. Jan 1995;7(1):47-51.
24. Yudkin, J. Sweet and Dangerous.. (New York;Bantam Books:1974), 129.
25. Darlington, L., Ramsey, N. W. and Mansfield, J. R. "Placebo_Controlled, Blind Study of Dietary Manipulation Therapy in Rheumatoid Arthritis," Lancet.  Feb 1986;8475(1):236-238.
26. Powers, L. "Sensitivity: You React to What You Eat." Los Angeles Times. Feb. 12, 1985.
Cheng, J., et al.  “Preliminary Clinical Study on the Correlation Between Allergic Rhinitis and Food Factors.” Lin Chuang Er Bi Yan Hou Ke Za Zhi Aug 2002;16(8):393-396.
27. Crook, W. J.  The Yeast Connection. (TN:Professional Books, 1984)..
28. Heaton, K. "The Sweet Road to Gallstones." British Medical Journal. Apr 14, 1984; 288:1103-1104.
    Misciagna, G., et al. American Journal of Clinical Nutrition. 1999;69:120-126.
29. Yudkin, J. "Sugar Consumption and Myocardial Infarction." Lancet..Feb 6, 1971;1(7693):296-297.
Reiser, S. "Effects of Dietary Sugars on Metabolic Risk Factors Associated with Heart Disease." Nutritional Health. 1985;203-216.
30. Cleave, T. The Saccharine Disease. (New Canaan, CT: Keats Publishing, 1974).
31. Erlander, S. "The Cause and Cure of Multiple Sclerosis, The Disease to End Disease. Mar 3, 1979;1(3):59-63.
32. Cleave, T. The Saccharine Disease. (New Canaan, CT: Keats Publishing, 1974.)
33. Cleave, T. and Campbell, G. Diabetes, Coronary Thrombosis and the Saccharine Disease: (Bristol, England, John Wrightand Sons, 1960).
34. Behall, K. "Influence of Estrogen Content of Oral Contraceptives and Consumption of Sucrose on Blood Parameters." Disease Abstracts International. 1982;431-437.        
35. Glinsmann, W., Irausquin, H., and K. Youngmee. Evaluation of Health Aspects of Sugar Contained in Carbohydrate Sweeteners. F. D. A. Report of Sugars Task Force.1986;39:36_38.
36. Tj√§derhane, L. and Larmas, M. “A High Sucrose Diet Decreases the Mechanical Strength of Bones in Growing Rats.” Journal of Nutrition. 1998:128:1807-1810.
37. Appleton, N. New York: Healthy Bones. Avery Penguin Putnam:1989.
38. Beck_Nielsen H., Pedersen O., and Schwartz S. “Effects of Diet on the Cellular Insulin Binding and the Insulin Sensitivity in Young Healthy Subjects." Diabetes. 1978;15:289-296 .
39. Mohanty P.  et al. “Glucose Challenge Stimulates Reactive Oxygen Species (ROS) Generation by Leucocytes.”Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Aug 2000; 85(8):2970-2973.
40. Gardner, L. and Reiser, S. "Effects of Dietary Carbohydrate on Fasting Levels of Human Growth Hormone and Cortisol."  Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine. 1982;169:36-40.
41. Reiser, S. "Effects of Dietary Sugars on Metabolic Risk Factors Associated with Heart Disease." Nutritional Health. 1985;203:216.
42. Preuss, H. G. “Sugar-Induced Blood Pressure Elevations Over the Lifespan of Three Substrains of Wistar Rats.” J Am Coll of Nutrition, 1998;17(1) 36-37.
43. Behar, D., et al. “Sugar Challenge Testing with Children Considered Behaviorally Sugar Reactive." Nutritional Behavior. 1984;1:277-288.
44. Furth, A. and Harding, J. "Why Sugar Is Bad For You." New Scientist.”Sep 23, 1989;44.
45. Lee AT, Cerami A. “Role of Glycation in Aging.” Ann N Y Acad Sci. Nov 21,1992 ;663:63-70.
46. Appleton, N. New York:Lick the Sugar Habit.  (New York:Avery Penguin Putnam:1988).
47. "Sucrose Induces Diabetes in Cat." Federal Protocol. 1974;6(97).
48. Cleave, T.:The Saccharine Disease: (New Canaan Ct: Keats Publishing, Inc., 1974).131.
49. Ibid. 132.
50. Vaccaro O., Ruth, K. J. and Stamler J. “Relationship of Postload Plasma Glucose to Mortality with 19 Year Follow-up.”  Diabetes Care. Oct 15,1992;10:328-334.
Tominaga, M., et al, “Impaired Glucose Tolerance Is a Risk Factor for Cardiovascular Disease, but Not Fasting Glucose.” Diabetes Care. 1999:2(6):920-924.
51. Lee, A. T. and Cerami, A. "Modifications of Proteins and Nucleic Acids by Reducing Sugars: Possible Role in Aging." Handbook of the Biology of Aging. (New York: Academic Press, 1990.).
52. Monnier, V. M. "Nonenzymatic Glycosylation, the Maillard Reaction and the Aging Process." Journal of Gerontology 1990:45(4 ):105-110.
53. Dyer, D. G., et al. "Accumulation of Maillard Reaction Products in Skin Collagen in Diabetes and Aging." Journal of Clinical Investigation. 1993:93(6):421-422.
54. Veromann, S.et al.”Dietary Sugar and Salt Represent Real Risk Factors for Cataract Development.” Ophthalmologica. Jul-Aug 2003 ;217(4):302-307.
55. Monnier, V. M. "Nonenzymatic Glycosylation, the Maillard Reaction and the Aging Process." Journal of Gerontology. 1990:45(4):105-110.
56. Schmidt A.M. et al. “Activation of receptor for advanced glycation end products: a mechanism for chronic vascular dysfunction in diabetic vasculopathy and atherosclerosis.” Circ Res.1999 Mar 19;84(5):489-97.
57. Lewis, G. F. and  Steiner, G. “Acute Effects of Insulin in the Control of VLDL Production in Humans. Implications for Theinsulin-resistant State.” Diabetes Care. 1996 Apr;19(4):390-3
R. Pamplona, M. .J., et al.  "Mechanisms of Glycation in Atherogenesis." Medical Hypotheses. 1990;40:174-181.
58. Ceriello, A. “Oxidative Stress and Glycemic Regulation.” Metabolism. Feb 2000;49(2 Suppl 1):27-29.
59. Appleton, Nancy. New York; Lick the Sugar Habit. (New York:Avery Penguin Putnam, 1988).
60. Hellenbrand, W. ”Diet and Parkinson's Disease. A Possible Role for the Past Intake of Specific Nutrients. Results from a Self-administered Food-frequency Questionnaire in a Case-control Study.” Neurology. Sep 1996;47(3):644-650 Cerami, A., Vlassara, H., and Brownlee, M. "Glucose and Aging." Scientific American. May 1987: 90.  
62. Goulart, F. S. "Are You Sugar Smart?" American Fitness.  Mar-Apr 1991: 34-38.
63. Ibid.
64. Yudkin, J., Kang, S. and Bruckdorfer, K. "Effects of High Dietary Sugar."  British Journal of Medicine.  Nov 22, 1980;1396.
65. Goulart, F. S. "Are You Sugar Smart?" American Fitness. March_April 1991: 34-38
66. Ibid.
67. Ibid.
68. Ibid.
69. Ibid.
70. Nash, J. "Health Contenders." Essence. Jan 1992-23: 79_81.
71. Grand, E. "Food Allergies and Migraine."Lancet. 1979:1:955_959.
72. Michaud, D. ”Dietary Sugar, Glycemic Load, and Pancreatic Cancer Risk in a                           Prospective Study.” J Natl Cancer Inst. Sep 4, 2002 ;94(17):1293-300.
73. Schauss, A.  Diet, Crime and Delinquency. (Berkley Ca; Parker House, 1981).
74. Christensen, L. "The Role of Caffeine and Sugar in Depression." Nutrition Report. Mar 1991;9(3):17-24.
75. Ibid.
76. Cornee, J., et al. "A Case-control Study of Gastric Cancer and Nutritional Factors in Marseille, France," European Journal of Epidemiology. 1995;11:55-65.
77. Yudkin, J. Sweet and Dangerous.(New York:Bantam Books,1974) 129.
78. Ibid, 44
79. Reiser, S., et al. “Effects of Sugars on Indices on Glucose Tolerance in Humans." American Journal of Clinical Nutrition. 1986:43;151-159.
80. Reiser,S., et al. “Effects of Sugars on Indices on Glucose Tolerance in Humans." American Journal of Clinical Nutrition. 1986;43:151-159.
81. Molteni, R, et al. “A High-fat, Refined Sugar Diet Reduces Hippocampal Brain-derived Neurotrophic Factor, Neuronal Plasticity, and Learning.” NeuroScience. 2002;112(4):803-814.
82. Monnier, V., “Nonenzymatic Glycosylation, the Maillard Reaction and the Aging Process.” Journal of Gerontology. 1990;45:105-111.
83. Frey, J. “Is There Sugar in the Alzheimer’s Disease?” Annales De Biologie Clinique. 2001; 59 (3):253-257.
84. Yudkin, J. "Metabolic Changes Induced by Sugar in Relation to Coronary Heart Disease and Diabetes." Nutrition and Health. 1987;5(1-2):5-8.
85. Ibid.
86. Blacklock, N. J., "Sucrose and Idiopathic Renal Stone."  Nutrition and Health. 1987;5(1-2):9-12.
      Curhan, G., et al. “Beverage Use and Risk for Kidney Stones in Women.” Annals of Internal Medicine. 1998:28:534-340.
87.  Journal of Advanced Medicine. 1994;7(1):51-58.
88.  Ibid
89. Ceriello, A. “Oxidative Stress and Glycemic Regulation.” Metabolism. Feb 2000;49(2 Suppl 1):27-29.
90.  Postgraduate Medicine. Sept 1969:45:602-07.
91.  Moerman, C. J., et al. “Dietary Sugar Intake in the Etiology of Biliary Tract Cancer.” International Journal of Epidemiology. Ap 1993;2(2):207-214.
92.  Quillin, Patrick, “Cancer’s Sweet Tooth.” Nutrition Science News. Ap 2000.
        Rothkopf, M.. Nutrition.  July/Aug 1990;6(4).
93.  Lenders, C. M. “Gestational Age and Infant Size at Birth Are Associated with Dietary Intake among Pregnant Adolescents.” Journal of Nutrition. Jun 1997;1113-1117.
94.  Ibid.
95. Bostick, R. M., et al. "Sugar, Meat.and Fat Intake and Non-dietary Risk Factors for Colon Cancer Incidence in Iowa Women." Cancer Causes & Control. 1994:5:38-53.
96.  Ibid.
      Kruis, W., et al. "Effects of Diets Low and High in Refined Sugars on Gut Transit, Bile Acid Metabolism and Bacterial Fermentation.” Gut. 1991;32:367-370.
     Ludwig, D. S., et al. “High Glycemic Index Foods, Overeating, And Obesity.” Pediatrics. Mar 1999;103(3):26-32.
97.  Yudkin, J and Eisa, O. “Dietary Sucrose and Oestradiol Concentration in Young Men”. Annals of Nutrition and Metabolism. 1988:32(2):53-55.
98.  Lee, A. T. and Cerami A. "The Role of Glycation in Aging." Annals of the New York Academy of Science. 1992; 663:63-70.
99.  Moerman, C. et al."Dietary Sugar Intake in the Etiology of Gallbladder Tract Cancer." Internat J of Epi. Ap 1993; 22(2):207-214.
100. "Sugar, White Flour Withdrawal Produces Chemical Response." The Addiction Letter. Jul 1992:4.
        Colantuoni, C., et al. “Evidence That Intermittent, Excessive Sugar Intake Causes Endogenous Opioid Dependence.” Obes Res. Jun 2002 ;10(6):478-488.
101. Ibid.
102. The Edell Health Letter. Sept 1991;7:1.
103. Sunehag, A. L., et al. “Gluconeogenesis in Very Low Birth Weight Infants Receiving Total Parenteral Nutrition” Diabetes. 1999 ;48 7991-8000).
104. Christensen L. et al. “Impact of A Dietary Change on Emotional Distress.” Journal of Abnormal Psychology .1985;94(4):565-79.
105. Nutrition Health Review. Fall 85. Sugar Changes into Fat Faster than Fat.”
106. Ludwig, D. S., et al. “High Glycemic Index Foods, Overeating and Obesity.” Pediatrics.Mar1999;103(3):26-32.
107. Girardi, N.L.” Blunted Catecholamine Responses after Glucose Ingestion in Children with Attention Deficit Disorder.” Pediatrics Research. 1995;38:539-542.
        Berdonces, J. L. “Attention Deficit and Infantile Hyperactivity.” Rev Enferm. Jan 2001;4(1)11-4
108. Blacklock, N. J. “Sucrose and Idiopathic Renal Stone.” Nutrition Health. 1987;5(1 & 2):9-17.
109. Lechin, F., et al. “Effects of an Oral Glucose Load on Plasma Neurotransmitters in Humans.” Neurophychobiology. 1992;26(1-2):4-11.
110. Fields, M. Journal of the  American College of  Nutrition. Aug 1998;17(4):317-321.
111. Arieff, A. I. Veterans Administration Medical Center in San Francisco. San Jose Mercury; June 12/86. “IVs of Sugar Water Can Cut Off Oxygen to the Brain.”
112. De Stefani, E.“Dietary Sugar and Lung Cancer: a Case Control Study in Uruguay.” Nutrition and Cancer. 1998;31(2):132_7.
113. Sandler, Benjamin P. Diet Prevents Polio.  Milwakuee, WI,:The Lee Foundation for for Nutritional Research, 1951.
114. Murphy, Patricia. “The Role of Sugar in Epileptic Seizures.” Townsend Letter for Doctors and Patients. May, 2001.
115. Stern, N. & Tuck, M. “Pathogenesis of Hypertension in Diabetes Mellitus.” Diabetes Mellitus, a Fundamental and Clinical Test. 2nd Edition, (Phil. A:Lippincott Williams & Wilkins, 2000)943-957.
116. Christansen, D. “Critical Care: Sugar Limit Saves Lives.” Science News. June 30, 2001;159:404.
117. Donnini, D. et al. “Glucose May Induce Cell Death through a Free Radical-mediated Mechanism.”Biochem Biohhys Res Commun.  Feb 15, 1996:219(2):412-417.
118. Allen S. Levine, Catherine M. Kotz, and Blake A. Gosnell . “Sugars and Fats: The Neurobiology of Preference “J. Nutr.2003 133:831S-834S.
119. Schoenthaler, S. The Los Angeles Probation Department Diet-Behavior Program: Am Empirical Analysis of Six Institutional Settings. Int J Biosocial Res 5(2):88-89.
120. Deneo-Pellegrini H,. et al.Foods, Nutrients and Prostate cancer: a Case-control study in Uruguay. Br J Cancer. 1999 May;80(3-4):591-7.
121. “Gluconeogenesis in Very Low Birth Weight Infants Receiving Total Parenteral Nutrition. Diabetes. 1999 Apr;48(4):791-800.
122. Yudkin, J. and Eisa, O.   “Dietary Sucrose and Oestradiol Concentration in Young Men. Annals of  Nutrition and  Metabolism. 1988;32(2):53-5.
123. Lenders, C. M. “Gestational Age and Infant Size at Birth Are Associated with Dietary Intake Among Pregnant Adolescents.” Journal of Nutrition 128; 1998::807-1810.
124. . Peet, M. “International Variations in the Outcome of Schizophrenia and the Prevalence of Depression in Relation to National Dietary Practices: An Ecological
Analysis.” British Journal of Psychiatry. 2004;184:404-408.
125. Fonseca, V. et al.  “Effects of a High-fat-sucrose Diet on Enzymes in Homosysteine Metabolism in the Rat.” Metabolism. 200; 49:736-41.
126. Potischman, N, et.al.  “Increased Risk of Early-stage Breast Cancer Related to Consumption of Sweet Foods among Women Less than Age 45 in the United States." Cancer Causes Control. 2002 Dec;13(10):937-46.
127.Negri. E. et al. “Risk Factors for Adenocarcinoma of the Small Intestine.”
International Journal of Cancer.  1999:82:I2:171-174.
128.Bosetti, C. et al. “Food Groups and Laryngeal Cancer Risk: A Case-control Study from Italy and Switzerland.” International Journal of Cancer, 2002:100(3): 355-358.
129. Shannon, M. “An Empathetic Look at Overweight.”CCL Family Found.” Nov-Dec.1993. 20(3):3-5.
130. Harry G. Preuss, M.D., of Georgetown University Medical School
131., “Health  After 50.” Johns Hopkins Medical Letter. May, 1994.
132. Allen, S. "Sugars and Fats: The Neurobiology of Preference." Journal of Nutrition. 2003;133:831S-834S.
133. Booth,  D.A.M. etc al. “Sweetness and Food Selection: Measurement of Sweeteners’ Effects on Acceptance.” Sweetness. Dobbing, J., Ed., (London:Springer-Verlag, 1987).
134. Cleve, T.L  On the Causation of Varicose Veins.  “Bristol, England, John Wright, 1960.”
135. Cleve, T.L  On the Causation of Varicose Veins.  “Bristol, England, John Wright, 1960”.
136. Ket, Yaffe et al. “Diabetes, Impaired Fasting Glucose and Development of Cognitive Impairment in Older Women. Neurology 2004;63:658–663.
137. Chatenoud, Liliane et al. “Refined-cereal Intake and Risk of Selected Cancers in Italy.” Am. J. Clinical Nutrition,  Dec 1999;70:1107-1110.
138. Yoo, Sunmi et al. “Comparison of Dietary Intakes Associated with Metabolic Syndrome Risk Factors in Young Adults: the Bogalusa Heart Study” Am J Clin Nutr. 2004 Oct;80(4):841-848.
139. Shaw, Gary M. et al. “Neural Tube Defects Associated with Maternal Periconceptional Dietary Intake of Simple Sugars and Glycemic Index.”
 Am. J. Clinical Nutrition, Nov 2003;78:972-978.
140. Krilanovich, Nicholas J. “Fructose Misuse, the Obesity Epidemic, the Special Problems of the Child, and a Call to Action “ Am. J. Clinical Nutrition,  Nov 2004;80:1446-1447.
141.Jarnerot, G., “Consumption of Refined Sugar by Patients with Crohn's Disease, Ulcerative colitis, or Irritable Bowel Syndrome.  Scand J Gastroenterol. 1983 Nov;18(8):999-1002.
142. Allen, S. "Sugars and Fats: The Neurobiology of Preference." J Nutr.
2003;133:831S-834S.
143. De Stefani E, Mendilaharsu M, and Deneo-Pellegrini H. Sucrose as a Risk Factor for Cancer of the Colon and Rectum: a Case-control Study in Uruguay. Int J Cancer. 1998 Jan 5;75(1):40-4.
144. Levi F, Franceschi S, Negri E, La Vecchia C.  “Dietary Factors and the Risk of Endometrial Cancer. Cancer. 1993 Jun 1;71(11):3575-3581.
145. Mellemgaard A. et al. “Dietary Risk Factors for Renal Cell Carcinoma in Denmark.” Eur J Cancer. 1996 Apr;32A(4):673-82.
146. Rogers AE, Nields HM, Newberne PM.  “Nutritional and Dietary Influences on Liver Tumorigenesis in Mice and Rats.  Arch Toxicol Suppl. 1987;10:231-43. Review.

Nancy Appleton
P.O.  Box 3083
Santa Monica
CA 90403

2 comments:

  1. phew. lepas ni, sape yang dok suh tambah gula dalam makanan baby, kita boleh bagi dia this long list. hehe. thank you Puan GB!

    ~wanmai

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...