09 May 2012

Why choose unbleached flour?

Tepung benzoyl peroxide kehilangan vitamin yang sangat penting

Tepung yang sudah ditambah akan kehilangan Carotenoids. Apa itu Carotenoids? 

Carotenoids adalah pigmen tumbuhan yang berwarna-warni yang badan kita  boleh tukar menjadi vitamin A, adalah antioksida yang boleh membantu mencegah beberapa jenis kanser dan penyakit jantung, dan bertindak untuk meningkatkan tindak balas imun terhadap jangkitan.


Bagaimana terhilang dalam tepung gandum putih?
Kerana Carotenoids adalah pigmen didalam tepung, untuk menjadikan tepung gandum putih, telah dibleached atau ditambah benzoyl peroxide. So clearly kalau sudah di "kikis" carotenoidsnya sudahlah tidak healthy kan?

Baru-baru ni ke TESCO Seksyen 13 Shah Alam ada rasa teruja sedikit. Tadaaaaaaaaaaaaaaa

Faiza dah keluarkan Tepung Tanpa benzoyl peroxide. Sedikit mahal dalam RM2.40++ (lebih kurang la, tak berapa ingat plak huhuhu) tapi tak pakai selalu pun. Cuba buat jemput2 atau cucur, memang ada rasa beza sikit doh dia...hurmmm lebih sedap :)


3 comments:

  1. kak, sy memang pakai brand faiza ni sejak terbaca akak up isu tepung dah di lunturkan kat grpup hsffyb dulu..

    ReplyDelete
  2. tapi sekarang tepung ni dah tak jumpa lagi. sedih betul... ke akak tau kat mana nak cari tepung ni? tesco / giant / jusco shah alam or even bila balik penang pun saya dah tak jumpa

    ReplyDelete
  3. Can also buy wholewheat flour or organic one.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...