Tapi rasanya lebih senang jika kita cuma tahu dua tiga jenis sahaja yang sesuai untuk buat puri dan mungkin untuk di masak, bakar atau di buat pie.
Epal New Zealand Queen (4122)
sumber : http://tcgsfruit.blogspot.com
Epal New Zealand Queen adalah kacukan antara Gala dan Splendor yang telah dibangunkan di rantau Bay Hawke. Epal yang ranggup, tidak terlalu manis, mempunyai kulit kuning-oren dan seakan-akan belang-belang merah. Terbaik untuk dibuat salad (potong dan campurkan dengan buah-buahan lain, kemudian tambah yogurt), makan begitu sahaja, sos epal dan kerepek apple.
http://www.yokebakery.com/diy/2011/10/baked-apple-chips/
China Fuji 005
Fuji telah dikacukkan di Jepun; di antara epal Delicious Merah dan Ralls Janet, epal antik yang ditanam oleh Thomas Jefferson pada tahun 1793. Walaupun bukan pilihan terbaik untuk "baking", epal Fuji mempunyai rasa manis yang segar menjadikan mereka yang sangat baik untuk dijadikan sos epal. Warna yang berbeza-beza daripada kuning-hijau dengan sorotan merah ke merah pepejal.
Braeburn
sumber : http://tcgsfruit.blogspot.com
Fuji telah dikacukkan di Jepun; di antara epal Delicious Merah dan Ralls Janet, epal antik yang ditanam oleh Thomas Jefferson pada tahun 1793. Walaupun bukan pilihan terbaik untuk "baking", epal Fuji mempunyai rasa manis yang segar menjadikan mereka yang sangat baik untuk dijadikan sos epal. Warna yang berbeza-beza daripada kuning-hijau dengan sorotan merah ke merah pepejal.
Braeburn
sumber : http://aiyahnonya.blogspot.com
Braeburn, yang berasal dari New Zealand, merupakan epal yang sangat firm, aromatik, sangat berjus dan ranggup. Ia kaya dengan kemanisan dan rasa "tart" yang menjadikan ia sesuai untuk dijadikan pie, quiche dan salad.
TIDAK SESUAI DIJADIKAN SOS
- Red Delicious
- Granny Smith (Epal Hijau)
Gunakan carta di bawah sebagai rujukan pantas apabila ingin membuat keputusan memilih epal yang terbaik untuk keperluan tertentu anda (jika terjumpa epal-epal lain di pasaran)
|
No comments:
Post a Comment