Selepas membuat sendiri self reading dalam memahami kenapa orang buat tak tahu sahaja pada si manja Yen Yen, terbaca pasal Bebola Ikan di Fujian tidak melepasi tahap pemeriksaan keselamatan (pada makanan) kerana mengandungi Asid Sorbic - baru teringat ada member bertanya fish ball yang saya selalu buat sendiri di rumah.
Memang betul. Buat sendiri lebih selamat terutama jika anak-anak kecil yang makan. Bahan-bahan dia sangat mudah dan kalau tahu serta praktis teknik nak membolatkan fish ball tu, saya yakin, mommies semua akan pandang sebelah mata sahaja pada fishball readymade tu.
Apatah lagi, ada seorang member discussion group hari tu buat ulasan tentang nasi yang dah difrozen berubah jadi rubbery. Ye - bukankah sifat semula jadi nasi itu kena makan fresh dan panas-panas. Jadinya, fishball yang boing-boing macam getah pada saya too much preservative. Saya dah biasakan anak-anak dengan texture yang lebih fresh jadi, Insya Allah alah bisa tegal biasa, kalau "termakan" yang instant, mereka rasa "fail" dan tidak puas :) ~ remember : we are paving way untuk membentuk healthy eaters pada anak-anak kita dengan memasak makanan sendiri di rumah.
Untuk lebih mudah, lebih baik membeli tenggiri block sahaja dan kaut isi-isi ikan menggunakan sudu. Kalau ikan-ikan yang lain, anda terpaksa "fillet" untuk dapatkan isi.
tips:
- Pastikan pisau anda sangat tajam atau anda akan merobek dan mengoyakkan daging.
- Pergi perlahan-lahan pada mulanya. Ia memerlukan latihan untuk menjadi seorang pakar di filleting ikan.
- Mengeluarkan fillet dari tulang rusuk adalah langkah yang paling sukar. Perlu berhati-hati dan pergi perlahan-lahan.
Ambil pisau tajam dan memotong di sebalik celah insang
Kemudian berpaling pisau apabila anda oleh tulang belakang dan mengurangkan tulang belakang
Kemudian tarik keluar pisau dan memotong bawah ikan.
Sekarang mengupas fillet pertama dan memotong mana-mana daging yang menyambungkan.
Lakukan perkara yang sama untuk bahagian lain ikan
Sekarang ambil pisau nipis dan tajam dan potong daging dari kulit
sumber : http://www.fishinginfo.co.za/filletfish.html
Bahan-bahan:
600g isi ikan tenggiri
1 sudu kecil garam (jangan letak kalau untuk 2 tahun ke bawah)
Secubit serbuk lada putih
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung ubi
air ais untuk mencampurkan paste
Let's make it! :
Gunakan sudu untuk mengikis daging ikan (termasuk daging pada tulang).
Dari 1 sudu kecil garam :
Taburkan 2/3 sudu teh garam dan sedikit serbuk lada putih pada daginng
Tambah air untuk baki 1/3 sudu kecil garam tadi
Gunakan belakang pisau untuk mencincang daging secara sama rata. Jika anda apa-apa dapati ada tulang ikan, keluarkan dari daging.
Tambah air masin semasa proses menyincang. Sedikit sahaja air masin pada satu-satu masa. Anda akan mendapati bahawa daging akan menjadi melekit dan membuat menyincang semakin sukar. Teruskan menambah air masin dan apabila diperlukan.
Apabila pes ikan sama rata setelah dicincang, basah tangan anda, buatkan bola dan mula "menumbuk" seluruh pes ikan.
Jika anda basah tangan anda dan membalut satu lapisan air di pes ikan tersebut, anda akan melihat bahawa teksturnya berkilat, kelembapa dan lembut
Bahagikan pes ke dalam satu bahagian sahaja (mengikut kehendak peribadi anda), simpan dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk.
Rebus air dan masak 2 sudu kecil pes ikan untuk menguji rasanya sebelum anda bulat-bulatkan.
Untuk cara bulat-bulatkan fish ball - boleh refer video bawah. Sama sahaja caranya.
Pastikan anda minyakkan sikit tangan supaya tidak melekit. Bebola yang sudah dibulatkan di masukkan terus ke dalam periuk berisi air mendidih.
Saya juga ada tambah telur putih (optional)
- Pastikan papan pencincang tidak digunakan untuk halia sebelumnya.
- Adalah lebih baik untuk nenyincang ikan dengan beberapa akhbar di bawahnya.
- Tambah air yang cukup untuk mencapai konsisten dan kelembutan yang anda mahu. Ikan segar memerlukan lebih banyak air.
- Yang rebusan bebola ikan jangan dibuang. Tambahkan ikan bilis atau stok ayam, kemudian sayur-sayuran segar dan anda boleh hidangkan sebagai satu hidangan yang lengkap
No comments:
Post a Comment