25 October 2011

Nasi Ayam Junior - 8 Bulan ke atas



Salam bahagia dan salam ceria...he he ceria sungguh kita hari ini kan? Dah lama tak posting resipi menarik kan? Kena tunggu Mimi setahun kut maybe macam-macam boleh kita pelbagaikan.
Tapi saya masih membuat yang ke arah selera orang kita Malaysia dan ofkos, makanan yang paling digemari adalah NASI AYAM.



Disebabkan anak saya Mimi menyusu sepenuhnya - sudah pasti dia sudah "merasa" segala macam rempah dalam susu saya kan? OK kalau refer balik pada http://wholesomebabyfood.momtastic.com/tipspices.htm
If your family meals include a lot of herbs and spices then Introducing baby to spices that the family typically cooks with is important. Adding these flavorful extras does not have to wait until your little one has reached toddlerhood. BONUS! Introduction of spices early and often may one day find you thinking, "Wow, we have never used salt or sugar in any or our kid(s)' foods!". Imagine raising a child that is not reliant on artificial sweeteners to entice the appetite and please the tastebuds.
Haaa banyak kebaikannya kan? Jadi - saya gunakan rempah yang biasa kita guna nearly everyday - cengkih, buah pelaga dan kayu manis.



Saya juga tambah sedikit serbuk kunyit (hanya campuran kunyit dan tepung beras) supaya nampak "real" sikit macam nasi ayam yang selalu kita makan.



OK. Jom buat

Bahan-bahan:
1/2 cawan beras
Sepotong dada ayam 
1/2 biji bawang besar
1 biji bawang putih
1 hirisan halia di racik2 kepada 4
rempah ratus seperti di atas
sedikit serbuk kunyit
sayur sawi
daun sup


Cara membuatnya :
Ayam direbus bersama-sama rempah ratus (masukkan kulit untuk memberi lemak kerana bayi perlukan lemak) dalam 5 cawan air.
Jika air berkurangan sebelum ayam empuk, tambahkan lagi air.
Angkat ayam yang sudah empuk, ketepikan.
Racik-racikkan daging ayam dan ketepikan.
Boleh buat pilihan untuk puree jika mahu. 

Bahagiankan stok kepada separuh. 
Separuh digunakan untuk masak nasi.
Beras dibasuh dan masukkan stok ayam berempah tadi.
Masukkan hirisan bawang putih dan bawang besar serta hirisan halia.
Masukkan sedikit serbut kunyit 
Reneh nasi sehingga menjadi kepekatan bubur yang anda mahu.
Tambah air jika perlu dan puri jika perlu.

Dalam satu periuk yang lain, renehkan 1/2 lebihan kuah stok tadi dan celur sayur sawi. 
Angkat sawi setelah masak dan ketepikan.
Anda boleh membuat pilihan samada mencincang halus sawi atau purikan (gunakan sedikit stok utk puri)

Setelah itu masukkan 1 tangkai daun sup (jika mahu)

Bolehlah dihidangkan dalam bekas yang cantik. 
Ketika menyuap, boleh beri racikan ayam sebagai BLW pada anak anda (jika dia sudah biasa dengan racikan ayam)
Tapi pastikan ayam memang empuk ya!



Suap nasi bersama-sama sawi dan beri baby sedikit kuah untuk hirup. Dalam usia muda begini, baby tidak berapa gemar yang agak kering.



Membiasakan si Manja dengan sawi pada usia yang muda amat baik. Orang kata alah bisa tegal biasa. Sawi adalah sayuran hijau yang sangat bagus. Boleh juga gantikan dengan brokoli jika mahu.



Selamat mencuba. Sudah tentunya serupa tapi lebih berkhasiat untuk si manja 

 Mari kita lihat si Manja saya Mimi menikmati Nasi Ayam pertamanya! 



Tips berguna : Sebagai ibu anda harus sabar...biarkan dia explore dahulu apa yang dihidangkan dan beri ruang untuk dia mencuba. Jangan cepat mengambil sangka bahawa baby tidak suka. Usia sebegini baby memang suka explore, texture, rupa dan taste.

24 October 2011

Keju - Yang Mana Satu

sumber gambar : Cold Storage Malaysia

Keju adalah makanan yang sangat baik untuk bayi. Ia penuh dengan kalsium (kepentingan untuk pertumbuhan bayi adalah sangat penting) - dan ia juga mengandungi protein, vitamin A, vitamin D dan vitamin B12. Malah, kandungan vitamin B12 keju menjadikannya sangat penting dalam pemakanan untuk bayi terutama bayi yang vegetarian, kerana vitamin B12 adalah nutrien yang sering diperolehi daripada daging. Kekurangan Vitamin B12 boleh menyebabkan anak kita lebih cenderung untuk infeksi.
Keju juga menyediakan tenaga dan sangat sesuai untuk bayi yang memerlukan diet yang kaya kalori.

Apatah lagi, keju membuatkan kerja kita sebagai ibu bapa mudah, keju rasanya sangat sedap, kebanyakan bayi menikmatinya dan ianya dengan mudah boleh ditambah ke dalam makanan mereka.

Laman ini melihat jenis keju yang terbaik untuk bayi ... dan menemui fakta tentang keju yang menjadikannya wajar dalam menu bayi!

Bila bayi saya boleh makan keju?

Garis panduan bagi pengenalan keju berbeza-beza bagi setiap negara.

Di UK, sebagai contoh, keju biasanya dimasukkan ke dalam diet bayi daripada sekitar 6 bulan umur. Garis panduan di Amerika Syarikat, bagaimanapun, adalah lebih konservatif, dengan beberapa sumber mencadangkan menunggu sehingga 8-9 bulan untuk memperkenalkan keju - dan lain-lainnya pula setakat ini menolak produk tenusu sama sekali sehingga bayi berumur sekurang-kurangnya 12 bulan.

Bagaimanapun keju bukanlah produk tenusu yang tipikal. Protein susu yang biasanya bertanggungjawab menyebabkan alahan tenusu sebahagian besarnya berpecahkan dalam keju ketika ia matang dan keju sering diambil oleh individu-individu yang mempunyai sensitiviti produk tenusu tanpa apa-apa kesan. Begitu juga dengan yogurt, kerana itu mengapa ramai pakar kanak-kanak akan bersetuju bahawa keju dan yogurt selamat untuk diperkenalkan sebelum ulang tahun pertama bayi.

Memang bermanafaat untuk melambatkan pengenalan keju jika terdapat sejarah alahan makanan (terutamanya alah kepada produk tenusu) di dalam keluarga, atau jika bayi anda mempunyai asthma atau ekzema . Ini adalah kerana keju boleh bertindak sebagai 'makanan pencetus' untuk faktor-faktor di atas ini.

Seperti dengan semua makanan yang baru, anda perlu berbincang dengan doktor anda sebelum memperkenalkan keju kepada bayi anda.



Sedikit manfaat menambah keju ke dalam diet bayi

Anda mungkin tidak sedar bahawa keju sebenarnya boleh memainkan peranan dalam pencegahan kerosakan gigi! Bayi anda tidak perlu menelan keju - mengunyah keju semata-mata sudah cukup untuk menerima manfaat ini!

BAGAIMANA keju melindungi gigi masih menjadi titik perdebatan, tetapi terdapat beberapa sebab mengapa ini boleh jadi.

Satu perkara yang pasti, mengunyah keju menggalakkan pengeluaran air liur, yang meneutralkan asid berbahaya di dalam mulut dan seolah-olah "membasuh" asid berbahaya. Malah, ia dipercayai bahawa keju menghalang bakteria pada gigi daripada menjadi asid yang menghakis enamel gigi.

Lebih-lebih lagi, keju mengandungi banyak kalsium dan fosforus - jadi dengan makan keju ia menggantikan mineral yang hilang dari enamel gigi dan pada dasarnya mengukuhkan gigi.

Jika anda seperti saya suka mengambil sekeping potongan keju (cheddar contohnya) sebelum diparut, dan mengunyahnya...habit ini sangatlah digalakkan untuk anak-anak :)

(Kajian - Effects of processed cheese on human plaque pH and demineralization and remineralization http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2076251?dopt=Abstract)


Keju yang paling selamat untuk bayi

Anda mungkin akan ingat semasa proses kehamilan bahawa terdapat keju tertentu yang terpaksa anda elakkan, kerana ia mungkin mengandungi listeria (bakteria keracunan makanan). Secara umum, sebenarnya keju lembut yang tidak di pasteur yang berisiko sebegini - keju yang dibuat dengan susu pasteur (walaupun keju lembut) kini dianggap selamat untuk wanita mengandung.

Makluk ini menyatakan, tiada perubahan kepada cadangan perubatan untuk memberi jenis keju kepada bayi anda. Oleh itu, pilihan yang paling selamat adalah untuk menawarkan hanya jenis-jenis seperti berikut untuk si manja anda (walaupun masih penting untuk memastikan bahawa keju-keju ini dibuat dengan susu yang telah dipasteur).

Cheddar
Parmesan
Edam
Colby
Colby Jack
Swiss
Mozzarella
Monterey Jack
Romano
Babybel
Paneer
Keju Provolone
Red Leicester
Cheshire
Jarlsberg
Gouda
Lancashire
Double Gloucester
Grana Padano

Keju berikut adalah 'lebih lembut', tetapi masih dalam senarai selamat.

Keju Cottage
Ricotta
Mascarpone
Cream Cheese
Cheese spread (pastikan bahawa Cheese spread anda tidak dilabelkan sebagai 'berperisa keju', yang menyatakan bahawa ia TIDAK dibuat dari keju sebenar)


Keju yang boleh (jika anda memilih) dielakkan untuk sekurang-kurangnya sehingga tahun pertama

Brie
Keju Camembert
Chevre
Queso Blanco
Queso Fresco
Denmark Blue
Stilton
Saga
Gorgonzola
Roquefort
Wensleydale

Bolehkah saya berikan bayi keju yang diproses atau hirisan keju?

Walaupun ini tidak membahayakan bayi anda, keju seperti ini - terus-terang - cukup hambar!

Malah, mereka melalui pemprosesan begitu banyak sehingga tiada persamaan kepada keju 'sebenar', sama ada dari segi rasa, tekstur, atau kebaikan.

Keju diproses supaya licin dan mudah untuk cair, dengan rasa yang lembut dan tekstur seragam. Untuk mencapai matlamat ini, beberapa keju sebenar dicairkan bersama-sama dan dicampur - kemudian 'tambahan' seperti emulsifer, enhancers, warna dan penstabil ditambah.

Boleh diberi tetapi adalah lebih baik memberi keju sebenar yang lebih lazat dan penuh berperisa.

Bagaimana untuk menyimpan keju dengan selamat.

Sudah tentu, disimpan di dalam peti sejuk. Tetapi sila ambil perhatian bahawa ia perlu dibalut dalam foil atau kertas lilin - dan bukannya pembalut plastik - kerana kandungan lemak di dalam keju boleh menyebabkan bahan kimia bertindak dengan pembungkus plastik dan meluluhkan ke dalam makanan.

Keju boleh ditambah ke dalam diet bayi anda dalam pelbagai cara!

Keju yang lebih kukuh - boleh dijadikan makanan jari yang hebat.

Menyediakan makan tengahari mudah dengan menggunakannya. Parut atau hiris keju pada roti dan dibakar.

Kacau keju lembut ke dalam sayur-sayuran yang dimasak, atau taburkan keju parut di atasnya (cara yang baik untuk bayi yang enggan makan hidangan mereka)

Kacau keju lembut ke dalam beras yang dimasak atau pasta - atau taburkan keju yang lebih kukuh di atasnya

Tambah keju yang telah diparut untuk telur dadar anda atau tambah kepada hampir mana-mana hidangan lain - termasuk puri dan sup.

Keju lembut boleh dicampurkan dengan puri buah-buahan, lenyekkan dengan alpukat atau tauhu, atau gunakan untuk oatcakes atau Bagels.

sumber : http://www.homemade-baby-food-recipes.com/when-can-my-baby-eat-cheese.html

Jenis-jenis cheese di Cold Storage Malaysia : http://www.coldstorage.com.my/index.php?option=com_content&view=article&id=215:what-about-cheese&catid=126:write-up&Itemid=174

Pemilihan Keju Rendah Garam atau Tanpa Garam (low sodium or 0% sodium)

Gunakan label pemakanan!

Mujurlah, label pemakanan pada bungkusan keju sekarang ini banyak lebih mudah untuk kita membuat pilihan yang terbaik untuk si manja. Kebanyakan keju yang di jual mempunyai label pemakanan pada pek atau disamping pembungkusan.

Ia juga mempamerkan maklumat mengenai kandungan garam di hadapan bungkusan. Ini mungkin menunjukkan kandungan garam sebagai peratusan Jumlah Garis Panduan harian anda, atau memaparkan isyarat untuk menunjukkan sama ada keju itu rendah, sederhana atau tinggi garamnya.

Lihatlah angka untuk garam setiap 100g:
Bayi dan kanak-kanak di bawah 11 tahun  harus mempunyai garam yang kurang daripada orang dewasa.
Bayi di bawah setahun keperluannya kurang daripada 1g garam sehari, kerana buah pinggang mereka tidak dapat menampung jumlah yang lebih banyak. Jika bayi adalah susu ibu, dia akan mendapat jumlah garam yang cukup dari susu ibu. Susu formula mengandungi jumlah yang sama.

Jangan sekali-kali menambah garam ke dalam susu atau makanan bayi anda, dan tidak memberi makanan yang tidak khusus untuk bayi kerana ia biasanya terlalu tinggi kandungan garam.

Jumlah maksimum harian yang disyorkan kanak-kanak bagi pengambilan garam harus bergantung kepada umur:
1 hingga 3 tahun: 2g garam sehari (0.8g sodium)
4 hingga 6 tahun: 3g garam sehari (1.2g sodium)
7 ke 10 tahun: 5g garam sehari (2g sodium)
11 tahun dan lebih: 6g garam sehari (2.4g sodium)

Pastikan anak anda tidak makan terlalu banyak garam bermakna anda juga membantu untuk memastikan bahawa mereka tidak menjadikan tabiat untuk suka makan makanan yang masin. Ini akan membantu mereka supaya mereka kurang cenderung untuk makan terlalu banyak garam sebagai seorang dewasa.

Saya buat kesimpulan di sini ye macamana nak tentukan pengambilan sehari agar kita tak terlebih garam dalam masakan anak2

1. Bayi di bawah setahun keperluannya kurang daripada 1g garam sehari. 1g = 0.4g sodium

2. Jumlah maksimum harian yang disyorkan kanak-kanak bagi pengambilan garam harus bergantung kepada umur:
1 hingga 3 tahun: 2g garam sehari (0.8g sodium)
4 hingga 6 tahun: 3g garam sehari (1.2g sodium)
7 ke 10 tahun: 5g garam sehari (2g sodium)
11 tahun dan lebih: 6g garam sehari (2.4g sodium)

jadinya dari maklumat "scouts" saya - brand bega (shredded or yang ketul tu) tu yang paling low sodium - 153mg per 100g compared to processed cheese (slice brand kraft or cheesedale) yang lebih 1000mg per100g.

jadinya kalau anda mempunyai baby yang berusia bawah 1 tahun, allowance dia 400mg sahaja - so amek bega tu not more than 100g
bagi processed cheese saya bagi MERLBOURNE (M) slices beli kt TESCO per slice is 292mg sodium so hanya boleh pakai 1 slice sehari sahaja

dan betullah kata "scout" saya processed cheese lebih tinggi sodium (1400mg per 100g)

if 1 hingga 3 tahun means kalau bega tu 200g maximum dan 2 slices per day untuk processed cheese.

Ini mengambil kira garam dalam makanan-makanan lain seperti roti, ikan bilis dan susu ibu/formula

23 October 2011

Fish & Chips - 10 bulan ke atas



Akhirnya seronok sebab Mimi finally boleh makan ikan. Kebetulan pulak Daddy dia beli ikan lidah atau Tongue Sole. Isi dia putih bersih.

Resipi untuk mak-mak ada di sini :
http://yokmakan.blogspot.com/2011/10/fayes-homemade-fish-chips-ikan-lidah.html

Sometimes kita kena alter sikit resipi supaya apa yang kita makan, baby pun makan sama. That way besok senang sikit dia nak adapt.


Batter Tepung Untuk Goreng Fillet :
Ikan Lidah perlulah di fillet. (caranya boleh refer sini)
Pukul telur putih dari satu biji telur size besar (gred A) hinga mengembang naik.
Perlahan-lahan campurkan tepung dalam 1/3 cawan
Masukkan susu dan kacau hingga sebati dan tiada ketulan.
Fillet ikan lidah saya "season" dengan lada hitam.
Panaskan minyak jagung atau canola di dalam kuali
Celupkan fillet ikan ke dalam adunan, satu keping pada satu-satu masa, dan goreng dalam minyak panas.
Goreng sehingga ikan kekuningan.
Toskan atas pengangkat dan juga kitchen tissue.


Of course untuk baby tak bolehlah deep fry...shallow fry. Semasa celup dalam batter tu jangan celup banyak sangat, agak-agak menutupi sudah. Sebab the more batter atas ikan tu, the more kena goreng. Tapi kalau nak lebih bagus, just bake je fillet sole tu macam tu sahaja :)





Mimi's batter tak ada susu - stok susu mak dia tak cukup so just bancuh pakai air sahja hehehe. But if sudah lebih setahun by all means boleh pakai susu full cream.

Mimi punya fries pula saya rebus bulat-bulat dan kemudian potong wedges. Yang ini memang sesuai untuk BLW. Saya selitkan juga brokoli kukus - somehow ni sayur favourite Mimi. Dia suka sangat sedut-sedut air dari florets brokoli tu.

Untuk idea-idea yang lainnya, bagi anak-anak yang lebih besar, fillet boleh digoreng seperti biasa dan dijadikan fish sandwich (seperti Fish O Fillet McDonalds)

22 October 2011

Ikea Meatballs Baby - 8 Months above


Ikea Meatballs yang tak macam Ikea Meatballs pun hahaha
Lebih macam otak Spiderman je kan? - terlalu 18SG kalau I kata meatballs otak spiderman so kita kaver-kaver la sikit dengan menamakan dia dengan nama yang elok-elok hehehe

Selepas melihat food diary Mimi, baru perasan dah beberapa hari dia tak makan daging. At this age sangat tak suka juga masak dan beri makan daging sebab kena standby food yang senang untuk buat daging tu digest macam peas, labu dan apple juice (fresh). Mimi fully BF so iron intake kena banyak. Ofkos Daging tinggi zat besi sebab itu baby makan susah nak poopoo kekadang ~ macam masa pregnant kan, disuruh ambik pil zat besi tu ada masanya susah nak poopoo kan?

He he he things happen for a reason...supaya experience mengajar kita *wink*
This meatballs is baby version sebab I tak goreng. Purely rebus. 


However stok agak "cair" sikit bila dibuat gravy. I would suggest kalau nak buat better if the stok a bit thick dan ada tulang-tulang (direbus agak lama) Ofkos tak sama nikmat dengan "pan drippings" punya gravy (minyak dripping selepas goreng steak) but baby is still to young so kalau nak kasi gravy pun moderate dahulu lah.


Seperti yang anda tahu from my posting about roux kalau nak brown gravy, roux kena di tumis lama sikit sampai jadi seolah-olah macam peanut butter. Selepas itu slowly masukkan stok daging atau rebusan air daging tadi. 


To get smooth gravy macam ni kena selalu kacau dan api kena kecil. Air rebusan juga kena panas. As usual saya tak letak garam untuk Mimi makan, hanya sedikit sahaja black pepper sebagai seasoning.


Lebihan daging yang sudah direbus tadi saya kisar dengan kacang peas yang sudah direbus. Kacang peas ditambah untuk memberi "body" pada texture daging selain membantu penghadaman daging lembu tersebut.


Saya  buat light mash potato - cuma mash dengan sedikit air rebusan kentang sahaja. Saya tak tambah butter or susu sebab sudah ada gravy (butter digunakan untuk membuat roux)


Alhamdulillah. Dari tak ada idea nak buat makan apa untuk Mimi, terus di berkhati idea yang bernas ni. I rasa if I ada anak lelaki mesti dia teruja hehehe - kebetulan I ambil peluang ini untuk gunakan bekas ala ""bento" yang cantik ni (hadiah dari Nestle sebenarnya - my daughter dapat dari her teacher - tak tahu kat mana dia dapat)



The meatballs pula "perfect". Boleh lebihan yang dikisar boleh disimpan dalam peti ais beku. Begitu juga the light mash potato. Kalau nak panaskan, saya rasa "kukus" balik sahaja sudah memadai.




Apapun Mimi masih lagi teruja dengan brokoli. Hobi terbaru - menyoyot brokoli floret untuk mendapat air rebusan. Jadi saya berikan juga sebagai side dish - selagi dia masih suka, bagi sahaja kan?


So lets rechap the resipi :

Bahan-bahan :

1 mangkuk daging lembu
Air untuk merebus daging

Kentang 1 biji besar
1/2 cawan kacang peas beku SIMPLOT (frozen peas)
1/2 cawan brokoli
Air untuk merebus kentang, kacang peas & brokoli

2 sudu besar butter (ghee lebih bagus)
2 sudu besar tepung

Cara penyediaan :
Daging direbus sehingga empuk.
Kisar hingga halus, tambah kacang peas dan air rebusan sedikit demi sedikit sehingga semua menjadi paste.
Buat bebola dan ketepikan.

Kentang direbus sehingga empuk dan dimash dengan air rebusan.
Brokoli direbus sekejap dan masukkan dalam air sejuk sebaik sahaja angkat. (untuk stop dia dari terlalu masak)

Cara penyediaan "roux" boleh refer sini - untuk gravy ini butter dan tepung perlu di masak sedikit lama dari biasa. Tambahkan kuah rebusan daging pada "roux" dan kacau supaya sekata.

Cara menghidang :
Bulat-bulatkan meatballs dan sediakand alam bekas makanan anak-anak. Letakkan brokoli rebus dan mash potato. Tuang gravy

21 October 2011

Homemade Tanpa Bahan Awet - Siri Keempat : Roux untuk Sos Keju, Gravy dan Sup Berkrim


Roux adalah campuran tepung gandum dan lemak (secara traditional menggunakan minyak sapi)
Roux digunakan untuk memekatkan sos, gravy dan juga soup (creamy soups)

Boleh dikatakan Roux adalah sos putih yang paling asas dan menjadi "base" pada resipi sos-sos yang ada.



Formula yang digunakan untuk Roux biasanya 1:1 contohnya jika 1/2 cawan tepung digunakan makan 1/2 cawan ghee atau butter digunakan.

Bahan-bahan :
40g / 1 ½ oz tepung
40g / 1 ½ oz mentega atau lemak yang lain

Susu yang ditambah adalah mengikut kepekatan sos yang hendak dicapai
290ml susu atau stock untuk sos yang pekat
450ml susu atau stock untuk sederhana
570ml susu atau stock untuk nipis


Kaedah Penyediaan :
Carikan mentega dalam periuk atau kuali dan tambah tepung perlahan-lahan.
Kacau sehingga campuran menjadi pes yang licin yang membuatkan sisi dan dasar kuali bersih.
Masak selama sekurang-kurangnya 2 minit untuk menghilangkan rasa tepung.
Tuangkan ke dalam kira-kira satu perlima daripada kuantiti susu atau stock yang anda pilih dan biarkan mendidih tanpa kacau.
Kacau sehingga campuran bergabung dengan baik, mengacau dengan bersungguh-sungguh dan menambah baki susu atau stock seperti yang diterangkan, mengacau setiap kali anda menambah susu atau stock secara sikit demi sedikit.






Cara Membuat Gravy dengan menggunakan Roux

Homemade Tanpa Bahan Awet - Siri Ketiga : Stok Ikan atau Seafood


Basic Stok Ikan orang kita Malaysia biasanya hanya menggunakan ikan bilis. Tapi bagi kebanyakkan orang lain di luar negara, fish stok biasanya menggunakan kepala ikan dan tulang ikan berisi putih dan tidak berminyak seperti ikan kerapu (grouper), ikan sebelah (sole) dan ikan siakap (Barramundi).

Kadang-kadang boleh dicampur pula dengan kulit dan bahagian-bahagian kecil ketam, udang atau udang kara. Namun stok seafood begini hanya sesuai untuk anak-anak 2 tahun ke atas.

Mereka selalu kata "good chefs don't waste anything". Saya cukup bertuah kerana suami gemarkan ikan yang biasanya akan dibuat bermacam-macam. Tapi ada dilemma yang datang bila saya buat bebola ikan dan fillet untuk fish and chips sebab banyak bones (tulang) and offcuts macam kepala , kulit dan ekor yang isinya terlalu sikit kalau nak buat apa-apa


offcuts dari ikan sebelah - sumber : http://smallglassplanet.blogspot.com


Jadinya saya ada tulang and offcuts dari ikan siakap dan ikan sebelah
Inilah peluang terbaik untuk membuat stok ikan untuk buat chowder (sup ikan berkrim dengan kentang)
Stok Ikan saya biasanya simple - letak bawang putih satu labu dan sedikit lada hitam. Tapi boleh juga letak bahan-bahan lain seperti lobak merah, batang celery, daun bay (daun salam) dan daun parsley

ikan sebelah untuk dijadikan stok - sumber : http://smallglassplanet.blogspot.com

Bahan-bahan
Tulang, offcuts, kulit dan kepala ikan berisi putih
1 lobak merah, dikupas dan dicincang
1 bawang besar, dikupas dan dibelah empat
1 batang saderi, dicincang
6 biji lada hitam
1 helai bay leave (tak ada tak apa)
3 batang parsli segar (tak ada tak apa)

Kaedah penyediaan
Pastikan kepala ikan tidak mempunyai apa-apa sisa dari sirip dan darahnya (especially yang warna hitam-hitam kat perut dia tu) nanti Stok Pahit.
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk besar dan tuang air sampai menutupi kesemuanya.
Didihkan.
Tutup dan reneh dengan perlahan-lahan selama 20-30 minit.
Tuang bertapis ke dalam mangkuk besar dan biarkan sejuk.


 setelah stok di tapis


Penggunaan dalam tempoh 3 hari peti ais bawah atau bekukan. Untuk membekukan, mengurangkan sehingga agak-agak separuh dengan mendidihkannya dan sejukkan.
Tuangkan ke dalam dulang kiub ais dan membekukan.
Apabila sudah beku letakkan kiub ke dalam beg ziplock, label, dan apabila anda mahu menggunakan salah satu, hanya dimasukkan ke dalam mangkuk dan menambah air panas yang menggelegak untuk mencairkan kiub.
Stok dibekukan tahan selama 3 bulan (dalam peti ais 2 pintu)
Sesuai untuk resipi bagi anak-anak yang sudah biasa makan ikan isi putih (8 bulan ke atas lebih elok 10 bulan ke atas)
Reneh begitu sahaja tambah taufu lembut dan sayur-sayuran untuk sup bening dan boleh campurkan bebola ikan buatan homemade juga. Stok ini juga sesuai dibuat membuat creamy seafood sup yang dinamakan chowder atau pasta seafood carbonara setelah dipekatkan dengan "roux"




Stok ikan sebegini hanya boleh gunakan dengan ikan-ikan isi putih sahaja. Ikan berminyak tidak sesuai (hanya sesuai untuk Laksa hehehe)

20 October 2011

Homemade Tanpa Bahan Awet - Siri Kedua : Bebola Ikan




Selepas membuat sendiri self reading dalam memahami kenapa orang buat tak tahu sahaja pada si manja Yen Yen, terbaca pasal Bebola Ikan di Fujian tidak melepasi tahap pemeriksaan keselamatan (pada makanan) kerana mengandungi Asid Sorbic - baru teringat ada member bertanya fish ball yang saya selalu buat sendiri di rumah.

Memang betul. Buat sendiri lebih selamat terutama jika anak-anak kecil yang makan. Bahan-bahan dia sangat mudah dan kalau tahu serta praktis teknik nak membolatkan fish ball tu, saya yakin, mommies semua akan pandang sebelah mata sahaja pada fishball readymade tu.

Apatah lagi, ada seorang member discussion group hari tu buat ulasan tentang nasi yang dah difrozen berubah jadi rubbery. Ye - bukankah sifat semula jadi nasi itu kena makan fresh dan panas-panas. Jadinya, fishball yang boing-boing macam getah pada saya too much preservative. Saya dah biasakan anak-anak dengan texture yang lebih fresh jadi, Insya Allah alah bisa tegal biasa, kalau "termakan" yang instant, mereka rasa "fail" dan tidak puas :) ~ remember : we are paving way untuk membentuk healthy eaters pada anak-anak kita dengan memasak makanan sendiri di rumah.

Untuk lebih mudah, lebih baik membeli tenggiri block sahaja dan kaut isi-isi ikan menggunakan sudu. Kalau ikan-ikan yang lain, anda terpaksa "fillet" untuk dapatkan isi.

tips:
  • Pastikan pisau anda sangat tajam atau anda akan merobek dan mengoyakkan daging.
  • Pergi perlahan-lahan pada mulanya. Ia memerlukan latihan untuk menjadi seorang pakar di filleting ikan.
  • Mengeluarkan fillet dari tulang rusuk adalah langkah yang paling sukar. Perlu berhati-hati dan pergi perlahan-lahan.
langkah-langkah:
Ambil pisau tajam dan memotong di sebalik celah insang
Kemudian berpaling pisau apabila anda oleh tulang belakang dan mengurangkan tulang belakang
Kemudian tarik keluar pisau dan memotong bawah ikan.
Sekarang mengupas fillet pertama dan memotong mana-mana daging yang menyambungkan.

langkah-langkah:

Lakukan perkara yang sama untuk bahagian lain ikan
Sekarang ambil pisau nipis dan tajam dan potong daging dari kulit

sumber : http://www.fishinginfo.co.za/filletfish.html


Lets go to the recipe!

Bahan-bahan:
600g isi ikan tenggiri
1 sudu kecil garam (jangan letak kalau untuk 2 tahun ke bawah)
Secubit serbuk lada putih
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung ubi
air ais untuk mencampurkan paste

Let's make it! :

Gunakan sudu untuk mengikis daging ikan (termasuk daging pada tulang).
Dari 1 sudu kecil garam :
Taburkan 2/3 sudu teh garam dan sedikit serbuk lada putih pada daginng
Tambah air untuk baki 1/3 sudu kecil garam tadi
Gunakan belakang pisau untuk mencincang daging secara sama rata. Jika anda apa-apa dapati ada  tulang ikan, keluarkan dari daging.
Tambah air masin semasa proses menyincang. Sedikit sahaja air masin pada satu-satu masa. Anda akan mendapati bahawa daging akan menjadi melekit dan membuat menyincang semakin sukar. Teruskan menambah air masin dan apabila diperlukan.
Apabila pes ikan sama rata setelah dicincang, basah tangan anda, buatkan bola dan mula "menumbuk" seluruh pes ikan.
Jika anda basah tangan anda dan membalut satu lapisan air di pes ikan tersebut, anda akan melihat bahawa teksturnya berkilat, kelembapa dan lembut
Bahagikan pes ke dalam satu bahagian sahaja (mengikut kehendak peribadi anda), simpan dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk.
Rebus air dan masak 2 sudu kecil pes ikan untuk menguji rasanya sebelum anda bulat-bulatkan.
Untuk cara bulat-bulatkan fish ball - boleh refer video bawah. Sama sahaja caranya.
Pastikan anda minyakkan sikit tangan supaya tidak melekit. Bebola yang sudah dibulatkan di masukkan terus ke dalam periuk berisi air mendidih.


Saya juga ada tambah telur putih (optional)



PETUA :
  • Pastikan papan pencincang tidak digunakan untuk halia sebelumnya.
  • Adalah lebih baik untuk nenyincang ikan dengan beberapa akhbar di bawahnya.
  • Tambah air yang cukup untuk mencapai konsisten dan kelembutan yang anda mahu. Ikan segar memerlukan lebih banyak air.
  • Yang rebusan bebola ikan jangan dibuang. Tambahkan ikan bilis atau stok ayam, kemudian sayur-sayuran segar dan anda boleh hidangkan sebagai satu hidangan yang lengkap

    19 October 2011

    Epal - yang mana satu...

    Saya perhatikan epal-epal di gerai-gerai buah dan supermarket kita kebanyakkannya di import dari New Zealand (maka ia sedikit murah dari yang di import dari US seperti Washington Red Delicious).

    Tapi rasanya lebih senang jika kita cuma tahu dua tiga jenis sahaja yang sesuai untuk buat puri dan mungkin untuk di masak, bakar atau di buat pie.

    Epal New Zealand Queen (4122)

    sumber : http://tcgsfruit.blogspot.com

    Epal New Zealand Queen adalah kacukan antara Gala dan Splendor yang telah dibangunkan di rantau Bay Hawke. Epal yang ranggup, tidak terlalu manis, mempunyai kulit kuning-oren dan seakan-akan belang-belang merah. Terbaik untuk dibuat salad (potong dan campurkan dengan buah-buahan lain, kemudian tambah yogurt), makan begitu sahaja, sos epal dan kerepek apple.

    http://www.yokebakery.com/diy/2011/10/baked-apple-chips/

    China Fuji 005

    sumber : http://tcgsfruit.blogspot.com

    Fuji telah dikacukkan di Jepun; di antara epal Delicious Merah dan Ralls Janet, epal antik yang ditanam oleh Thomas Jefferson pada tahun 1793. Walaupun bukan pilihan terbaik untuk "baking", epal Fuji mempunyai rasa manis yang segar menjadikan mereka yang sangat baik untuk dijadikan sos epal. Warna yang berbeza-beza daripada kuning-hijau dengan sorotan merah ke merah pepejal.


    Braeburn

    sumber : http://aiyahnonya.blogspot.com

    Braeburn, yang berasal dari New Zealand, merupakan epal yang sangat firm, aromatik, sangat berjus dan ranggup. Ia kaya dengan kemanisan dan rasa "tart" yang menjadikan ia sesuai untuk dijadikan pie, quiche dan salad. 

    TIDAK SESUAI DIJADIKAN SOS
    • Red Delicious
    • Granny Smith (Epal Hijau)


    Gunakan carta di bawah sebagai rujukan pantas apabila ingin membuat keputusan memilih epal  yang terbaik untuk keperluan tertentu anda (jika terjumpa epal-epal lain di pasaran)


    Jenis EpalSegarSaladBakarMasakPieKeringkanLain-lain
    AmbrosiaXX
    BaldwinXXCider
    BraeburnXXXXXSos
    CameoXXX
    Connell RedXXXSos
    CortlandXXXXXSos
    Crab ApplesJeli
    CriterionXXXXSos
    ElstarXXXXSos
    EmpireXXXXXX
    FiresideXXXXX
    FujiXXXXSos
    GalaXXXXXSos
    Ginger GoldXXXSos
    Golden DeliciousXXXXXSos
    Golden RussetXXXCider
    Golden SupremeXXCider
    Granny SmithXXXXX
    GravensteinXXXXSos
    HaralsonXXXXXSos
    HoneycrispXXXXXXSos
    HoneygoldXXXXSos
    IdaredXXXXXSos
    JonagoldXXXXXSos
    JonamacXXX
    JonathanXXXXXXSos
    KeepsakeXX
    LadyXSos
    MacounXX
    McIntoshXXXX*Sos
    MelroseXXXX
    MutsuXXXXSos
    Newton PippinXXXXSos
    Northern SpyXXSos
    Northwest GreeningXXXSos
    Pacific QueenXX
    Pacific RoseXX
    Paula RedXXXXXSos**
    Pink FirXX
    Pink LadyXXXX
    Prairie SpyXXXX
    Red DeliciousXX
    RedfreeXXX
    RegentXXXXXSos
    Rhode Island GreeningXXXXSos
    RomeXXXXXSos
    Sierra BeautyXX
    Southern RoseXX
    SpartanXXXXXSos
    SplendorXPencuci Mulut
    StaymanXXXXX
    SunriseXXX
    Sweet 16XXSos
    WealthyXXXXSos
    WinesapXXXXSos
    Wolf RiverXXXXSos
    York ImperialXXXSos
    ZestarXX
    * Memerlukan agen pemekatan apabila digunakan dalam pai kerana epal mempunyai jus yang banyak.
    **Kadar gula yang sediki perlu digunakan apabila membuat sos epal