24 December 2011

Rasa masin terbentuk akibat pengenalan garam oleh ibu bapa semasa peringkat awal

  • Kajian menunjukan bayi TIDAK MEMILIKI KESUKAAN PADA RASA MASIN SEJAK AZALI 
  • satu sudu teh garam bersamaan dengan 2325mg sodium (bayi di bawah setahun keperluannya kurang daripada 1g garam sehari. 1g = 400mg sodium)

Satu kajian baru yang kecil menunjukkan, mereka yang suka tabur garam di atas segala-galanya dan tertarik kepada makanan yang tinggi kandungan sodium yang tidak sihat mungkin menyatakan keutamaan menyukai rasa masin yang terbentuk semasa peringkat awal lagi (ketika bayi).

Para penyelidik mendapati bahawa bayi yang berusia enam bulan lebih cenderung untuk menikmati rasa garam jika mereka telah diberi makanan berkanji seperti bijirin segera dan keropok, sumber yang paling biasa sodium untuk bayi.

Dan pertalian garam ini nampaknya akan berpanjangan. Sebaik sahaja mereka akan mencapai umur prasekolah, kanak-kanak dalam kajian yang telah terdedah kepada sodium sebagai bayi akan lebih suka makanan masin seperti kerepek kentang, sausage hot dog, dan kentang goreng dan akan menunjukkan tanda-tanda ia fanatik garam, dimana menjilat garam dari pretzels atau makan garam begitu sahaja tidak menjadi masalah bagi mereka.

Sebaliknya, bayi yang makan makanan bayi yang sihat (tidak bergaram) dalam enam bulan pertama mereka, atau yang telah diberikan buah-buahan sahaja sebagai tambahan kepada makanan bayi, lebih cenderung untuk menyisihkan garam ketika mereka dewasa.

"Implikasinya ialah bahawa pengalaman pemakanan awalan ini mungkin mempunyai kesan jangkamasa berpanjangan terhadap rasa masin dan kegemaran mengambil makanan yang masin" kata Leslie J. Stein, Ph.D., penulis utama kajian itu dan penyelidik bersekutu kanan di Monell Chemical Senses Center, di Philadelphia.

Penemuan itu, yang diterbitkan pada minggu ini di American Journal of Clinical Nutrition, meningkatkan kemungkinan bahawa melambatkan pendedahan awal kepada sodium boleh membantu mewujudkan sebuah negara yang mana orang dewasa yang kurang gemar garam dan makanan yang tinggi kandungan sodium, yang mana kedua-duanya boleh meningkatkan tekanan darah dan meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok apabila dimakan melampaui batas.

Cara bayi dalam kajian ini seolah-olah telah menyukai rasa garam "hampir-hampir serupa imprinting," kata Klemmer, merujuk kepada proses ikatan antara bayi dengan ibu bapa mereka dan bagaimana bayi mempelajari tingkah laku sosial yang lain.
Apabila bayi dilahirkan, mereka tidak bertindak balas kepada rasa garam seperti yang mereka lakukan kepada rasa lain, seperti manis atau pahit. "Sama ada bayi tidak dapat mengesan rasa masin atau bayi yang baru tidak mengambil berat tentang rasa masin," kata Stein. Tetapi kadang-kadang bayi mula untuk suka rasa garam semasa berumur di antara dua bulan dan enam bulan.

Untuk mengkaji disebalik peralihan ini, Stein dan kawan-kawannya memberikan botol yang dipenuhi dengan air kosong dan dua penyelesaian air masin - satu masin (2% sodium) dan tidak begitu masin (1%) - kepada 61 bayi berusia dua bulan, dan dinilai keutamaan mereka dengan mengukur berapa banyak setiap mereka minum.

Kemudian, apabila bayi-bayi berusia enam bulan, penyelidik mengulangi ujian dan juga meninjau dan menyoal ibu-ibu tentang makanan yang mereka telah perkenalkan. Soal selidik ini meliputi makanan bayi (yang hampir sentiasa sodium bebas), makanan rendah sodium seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, dan makanan sodium tinggi seperti keropok dan bijirin. (Cheerios, yang sering disyorkan untuk bayi, mengandungi 120 miligram sodium setiap hidangan saiz kanak-kanak, misalnya.)

Bayi di bawah setahun keperluannya kurang daripada 1g garam sehari. 1g = 400mg sodium
Jumlah maksimum harian yang disyorkan kanak-kanak bagi pengambilan garam harus bergantung kepada umur:
1 hingga 3 tahun: 2g garam sehari (800mg sodium)
4 hingga 6 tahun: 3g garam sehari (1200mg sodium)
7 ke 10 tahun: 5g garam sehari (2000mg sodium)
11 tahun dan lebih: 6g garam sehari (2400mg sodium)

Pada dua bulan, bayi tidak menunjukkan keutamaan yang dilihat untuk penyelesaian garam dalam air tersebut. Pada enam bulan, bagaimanapun, bayi yang telah pun diperkenalkan kepada makanan berkanji lebih suka rasa garam dalam air kosong.

Bayi yang masih belum mencuba makanan awalan sama ada acuh tak acuh kepada penyelesaian-garam yang lebih tinggi atau sebenarnya menolak.

Dua puluh enam kanak-kanak telah diuji sekali lagi apabila mereka berumur di antara 3 dan 4 tahun, dan kanak-kanak dalam kumpulan tersebut yang mempunyai kecenderungan keutamaan pada garam pada usia enam bulan, seterusnya merupakan satu kumpulan yang lebih suka penyelesaian garam. Menurut ibu mereka, anak-anak ini juga lebih berkemungkinan menyukai makanan masin dalam kumpulan tersebut.

Walaupun begitu kajian ini mempunyai beberapa kelemahan. Sebagai contoh, kandungan garam yang sebenar makanan yang dimakan oleh kanak-kanak itu tidak diukur (walaupun makanan berkanji diketahui mengandungi sodium yang lebih daripada makanan bayi atau buah-buahan)

Mengetahui data bagaimana garam menjadi rasa keutamaan mempunyai implikasi yang penting untuk kesihatan awam, kerana "kegemaran" orang terhadap rasa masin adalah antara halangan terbesar dalam membawa pengambilan sodium turun ke tahap yang sihat.

Hampir 90% rakyat Amerika mengambil sodium lebih setiap hari daripada yang disyorkan, menurut laporan Oktober dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pegawai-pegawai kesihatan awam telah semakin menggesa Amerika untuk mengurangkan penggunaan sodium mereka dan telah menggalakkan syarikat-syarikat makanan mengikut skala balik baagi sodium yang mereka gunakan, tetapi mesej-mesej ini telah sebahagian besarnya tidak dihiraukan.

Sesetengah pengeluar makanan telah enggan untuk menggunakan sodium yang kurang kerana takut kehilangan pelanggan kepada pesaing.

sumber :

The development of salty taste acceptance is related to dietary experience in human infants: a prospective study
Leslie J Stein, Beverly J Cowart, and Gary K Beauchamp

http://www.ajcn.org/content/95/1/123.abstract

23 December 2011

Bayi Tidak Akan Benarkan Diri Meraka Lapar - Memahami dan Menghormati Kehendak Anak-Anak

Kanak-kanak mempunyai keupayaan diri untuk mengawal pengambilan makanan mereka tetapi kebanyakan orang dewasa tidak memahami konsep ini. Kajian telah menunjukkan bahawa kanak-kanak akan berhenti makan apabila mereka kenyang tetapi ibu bapa akan terus makan selagi makanan masih ada. Kanak-kanak tahu apabila mereka lapar dan apabila ia kenyang. Kanak-kanak akan makan berdasarkan keperluan pemakanan badan mereka yang sentiasa berubah. Apabila kita memahami konsep ini, anak-anak kita akan makan dengan aman dan ini mengalakkan perkembangan positif.

Ibu bapa boleh menggunakan Bahagian-Bahagian Tanggungjawab (Division of Responsibility) oleh Ellyn Satters, yang merupakan pendekatan makan positif untuk kanak-kanak dan ibu bapa. Teori ini adalah mudah. Ibu bapa dan kanak-kanak mempunyai peranan khusus dalam pemakanan.

Peranan ibu bapa:

  • Menyediakan makanan yang sihat dan hidangkan semua komponen makanan (karbohidrat, protein, vitamin dsb)
  • Menyediakan saiz menghidangkan makanan yang mencukupi 
  • Menyediakan makanan ringan (yang sihat) dan makanan biasa
  • Menyediakan makanan dengan cara yang selamat
  • Memberi sokongan
  • Jadikan waktu makan yang menyenangkan
  • Mengajar adab di meja
  • Jadi role model yang positif

Peranan Kanak-kanak:

  • Memutuskan apa makanan dia mahu makan
  • Memutuskan berapa banyak makanan dia akan makan

Memberikan kawalan kepada anak anda dalam memberi makan mungkin satu konsep yang menakutkan untuk mendapat pemahaman dan kepercayaan bagi sesetengah ibu bapa  Banyak kali ibu bapa bimbang jika anak-anak mereka tidak mahu makan. Kita cenderung untuk berfikir mereka tidak boleh membesar dengan sihat tetapi mereka akan membesar sebenarnya. Adalah penting bagi kita untuk mula mempercayai bahawa badan mereka tahu apabila mereka lapar dan yang paling penting apabila mereka penuh. Mempercayai anak dan kehendak pemakanannya akan membantu membina tabiat makan yang sihat yang akan berlangsung seumur hidup.

Saya faham bahawa memberi makan bayi kita adalah bahagian yang penting dalam peranan kita sebagai ibu bapa bahawa kita amat ingin tahu bahawa kita melakukannya dengan betul.

Komen oleh kawan-kawan, saudara mara, atau kadang-kadang orang yang tidak dikenali pun boleh meningkatkan kebimbangan kita:
"Macam tak makan apa-apa. Kena tambah ni"
"Montelnya dia!"
"Kurusnya. Mama bagi makan cukup tak? "

Keasyikan kita dan obsesi kita pada apa yang orang sarankan atau nasihat ini membawa kepada obsesi garis panduan "saintifik" berapa banyak sudu teh makanan yang perlu ditawarkan dan berapa kerap. Perlu kita faham, walaupun, bahawa keperluan setiap bayi berbeza, dan bahawa bayi yang sama mungkin mempunyai keperluan yang berbeza bergantung kepada apa yang sedang berlaku pada hari tertentu.

Garis panduan tegar dan obsesi padanya sebenarnya tidak produktif.

Kanak-kanak perlu jumlah makanan yang sentiasa berubah-ubah , dipengaruhi oleh tahap aktiviti mereka dan fasa pembangunan, suhu udara dan kelembapan, dan mungkin juga jangkitan virus yang mungkin mereka ada.

Bagaimana cara yang sepatutnya ibu bapa ikut untuk memutuskan berapa banyak yang patut mereka makan?

Pada 6 bulan contohnya, kebanyakan pemakanan masih berasal dari susu ibu atau formula. Pepejal menyediakan pengalaman yang indah dengan rasa, tekstur, dan mekanik makan.

Bayi boleh menyusu seberapa banyak yang dia mahu, atau mempunyai kira-kira 20 hingga 32 auns formula setiap hari. Di samping itu, dia  boleh makan banyak atau sedikit dalam makanan pepejal sihat dia sebagai TAMBAHAN ini.

Bersyukurlah, bayi kita sebenarnya dilahirkan dengan mekanisme yang canggih dalaman menentukan berapa banyak yang mereka perlukan untuk berkembang maju. Bayi yang sihat diberi pilihan makanan yang sihat dan betul dan  akan cenderung untuk makan dalam jumlah yang betul (selagi kita tidak memberi kalori kosong dalam apa yang mereka makan atau minum).

Peranan kita sebagai ibu bapa adalah untuk menawarkan makanan yang sihat dan belajar untuk mengenali isyarat badan mereka dan tidak pintas bayi kita berapa banyak yang mereka perlukan.

Kanak-kanak kecil mungkin mudah kerana hanya perlu berkata "Mama dah!" atau menggunakan isyarat tangan untuk menunjukkan, "Saya sudah selesai!" Sebelum mereka mempunyai kemahiran itu, bayi akan menggunakan seluruh badan mereka untuk mendapatkan mesej ini, tidak duduk diam di dalam kerusi tinggi atau bahkan berdiri.

Isyarat bayi yang lebih muda adalah lebih tenang. Yang baru lahir akan menolak puting keluar dari mulut, atau hanya tidur. Bayi yang telah memasuki peringkat pepejal pertama akan bersandar ke depan atau membuka mulut ketika lapar, dan ketap gigi menutup mulut, berpaling atau sandar ke belakang apabila berpuas hati. Apabila bayi lebih matang mereka akan menggunakan tangan mereka yang mungkin menolak sudu.

Terdapat beberapa cara untuk mengetahui jika tahap komunikasi kita dan anak berjalan dengan baik. Kanak-kanak yang terang, dan gembira adalah petanda yang baik. Bayi yang tidak mendapat makanan tidak cukup makan akan cenderung meragam atau droopy (namun sudah tentu banyak perkara lain yang boleh membuat mereka tidak berpuas hati). Bayi seharusnya kencing dengan kerap. Jika mereka tidak membuang air kecil dalam masa 8 jam, ia perlukan perhatian untuk mengetahui punca terjadinya begitu. Dan sepanjang zaman kanak-kanak, pertumbuhan mereka akan diplotkan pada setiap pemeriksaan kesihatan untuk memastikan bahawa mereka yang tumbuh pada sasaran untuk diri mereka sendiri.

Terlalu banyak makanan mewujudkan perasaan kembung. Terlalu sedikit mewujudkan craving atau keinginan tertentu. Tetapi jika seimbang - bayi berasa amat berpuas hati. Sememangnya satu kegembiraan boleh memberi keseronokan ini kepada bayi anda dan melihat mereka membesar!

Sumber :
Dr Alan Greene MD FAAP (pakar pediatrik)
http://www.drgreene.com/qa/how-much-should-baby-eat?pagination=show

Clancy Cash Harrison (pakar pemakanan dan ibu kepada 2 orang anak)
http://healthybabybeans.com/archives/96

22 December 2011

Salmon Potato Pumpkin Cakes




Saya ambil kesempatan kakak-kakak Mimi balik kampung untuk saya masak satu hidangan sekali yang both Mak dan Anak boleh makan. Memandangkan suami beli banyak ikan salmon kerana berjaya mendengar celoteh saya tentang omega 3 dan DHA/EPA dan entah macamana disebabkan tugas Abah saya sebagai Pengerusi Masjid, maka anak no 1 dan no 2 tidak dapat pulang seperti yang telah dirancangkan.

Ikan salmon seharusnya FRESH. Lagi lama di simpan, lagi dia berbau hanyir dan tidak sedap. Jadi sementara salmon-salmon cuts tu masih FRESH saya buat jadi Fish Cakes.


Petua membentuk Salmon Cakes:
Basahkan tangan sebelum mengepal. Kepal beberapa keping dan kemudiannya baru gaul dengan serbuk roti.


Breadcrumbs :
Saya memang tak pernah membeli breadcrumbs. Selalunya saya toastkan roti agak2 sedikit garing dan "whizz" dalam blender sehingga menjadi serbuk. Anda juga boleh choose healthier choice macam wholemeal bread.





Petua Salmon tidak berbau:
Rendamkan Salmon beku dia dalam susu atau susufm. Bau hanyir nya akan hilang. Salmon elok di masak bersama sayur berakar dan berubi seperti Ubi Kentang, Keledek dan Labu. Setelah direndam, jika ingin dibakar atau kukus, basuh sahaja bersih2. Kalau untuk resipi ini, celur sekejap dengan susu tersebut.











Kuantiti saya buat ni memang banyak sebab boleh di freeze kan - seeloknya digunakan dalam 3 ke 4 hari.

Bahan-bahan:
3 biji kentang sederhana besar (eloknya guna kentang holland berisi kuning)
1 cawan labu
1 cawan salmon (yang telah dimasak bersama susu atau poached with milk)
1 cawan tepung gandum
Serbuk roti dari 2 keping roti putih/wholemeal
sedikit daun bawang (dalam 1/4 cawan)
sedikit minyak untuk mengoreng




Cara-cara membuatnya:
Basuh kentang dan rebus bersama-sama kulit. Jika tidak mahu boleh dikupas dan kemudian rebus sehingga empuk.
Kukus labu sehingga empuk
Kepingan salmon direndam dalam susu fm dan kemudiannya dimasak sekejap dalam susu tersebut.
Cerai-ceraikan isi ikan dan pastikan tulang tidak terikut
Lenyek kentang yang telah empuk dan juga labu. Satukan kedua-duanya.
Kemudian tambah isi ikan salmon yang sudah dicerai-ceraikan. Satukan semuanya.
Tambah hirisan daun bawang dan tepung. Satukan dan pastikan semua sebati.
Bentukkan menjadi bulat dan leper sedikit. Salutkan dengan breadcrumbs.
Ketepikan.
Boleh di bakar pada suhu 180C sehingga masak atau goreng dengan sedikit minyak.

Resipi di atas untuk baby makan jadi tak ada garam semua lah, untuk Mama dia, selepas dah bentuk untuk baby boleh lah tambah sikit dan sedikit perahan lemon jika mahu untuk lebih sedap. Tambahkan sedikit tepung jika masih agak lembik tapi jangan terlalu banyak kerana takut nanti fish cake rasa tepung sahaja. Sedap jika di cicah bersama yogurt full cream



Selamat mencuba


08 December 2011

Pentingnya penjagaan kesihatan sistem penghadaman anak anda



Anda mungkin berfikir sistem penghadaman adalah semata-mata untuk membantu kita menghadam makanan, tetapi hakikatnya ialah, ia memainkan peranan yang lebih besar. Tanpa sistem penghadaman yang sihat, anak anda tidak boleh mendapatkan semua nutrien yang diperlukan untuk berkembang dengan baik dan kekal sihat. Usus yang bermasalah boleh mempengaruhi kanak-kanak anda dalam beberapa cara, termasuk berat badan, status pemakanan, sistem imun, dan juga emosi.

Sistem penghadaman anak anda adalah "mesin pemprosesan makanan". Makanan mesti terlebih dahulu secara memadai dipecahkan dan sepatutnya diserap sebelum ia boleh digunakan oleh badan. Jika mana-mana bahagian proses ini TIDAK berlaku atau tertinggal, status pemakanan kanak-kanak anda berisiko, dan apabila ini berlaku, ia boleh menjejaskan fizikal serta kognitif pembangunan.

Penghadaman anak anda mempengaruhi kadar metabolik, yang seterusnya memberi kesan kepada berat keseluruhan. Pencernaan yang baik membantu mengoptimumkan metabolisme. Apabila anak anda tidak dipelihara dengan betul dari segi pemakanan, ia mengganggu pecahan nutrien, penyerapan dan metabolisme, yang membawa kepada pengumpulan toksin di dalam badan.

Lapisan saluran penghadaman anak anda juga baris pertama badan pertahanan kerana ia bertindak sebagai penghalang yang menghalang penceroboh daripada memasuki tubuh. Kajian telah menunjukkan bahawa sebahagian besar sel-sel imun badan terletak di dalam dinding gastrousus.

Ini masuk akal kerana saluran penghadaman anda merupakan permukaan kawasan yang terbesar di dalam badan anda dan terdedah kepada jumlah makanan yang sangat besar seumur hidup.

Jadi, jika anda mahu anak anda membesar dan kekal sihat untuk beberapa tahun akan datang, mulakan dengan menjaga perut kecilnya sekarang.

Prof Dr Christopher Boey Chiong Meng adalah seorang profesor pediatrik dan pakar perunding pediatrik gastroenterologis

petikan dari :
Development of a child's digestive system
16 May 2010
By Prof Dr CHRISTOPHER BOEY CHIONG MENG

05 December 2011

Cara Memasak Brokoli Yang Salah

mengukus brokoli
gambar hiasan (sumber : Google)

Penyelidik di University of Warwick mendapati bahawa tabiat memasak standard orang British yang merebus sayur-sayuran merosakkan ciri-ciri antikanser kebanyakan sayur-sayuran Brassica seperti brokoli, Brussel sprouts, bunga kobis dan kubis hijau.

Kajian lepas telah menunjukkan bahawa pengambilan sayur-sayuran Brassica mengurangkan risiko kanser. Ini adalah kerana kepekatan yang tinggi dalam Brassicas, bahan-bahan yang dikenali sebagai Glukosinolat yang melalui proses metabolisma dan menjadi bahan-bahan yang mencegah kanser dikenali sebagai isothiocyanates. Walau bagaimanapun, sebelum kajian ini, ia tidak diketahui bagaimana cara penyimpanan dan memasak sayur-sayuran Brassica mempengaruhi Glukosinolat dan isothiocyanates.

Para penyelidik, Prof Paul Thornalley dari Warwick Medical School, University of Warwick dan Dr Lijiang Song dari Department of Chemistry, universiti yang sama membeli sayur-sayuran Brassica yang disebut di atas dari satu kedai tempatan Warwick dan diangkut ke makmal dalam tempoh 30 minit selepas pembelian. Kesan memasak pada kandungan glucosinolate sayur-sayuran kemudian dikaji dengan melihat kesan memasak dengan cara merebus, mengukus, memasak menggunakan ketuhar microwave dan menumis.

Merebus muncul sebagai kaedah yang merosakkan secara serius terhadap pengekalan glucosinolate penting dalam sayur-sayuran tersebut. Kerugian yang di alami daripada jumlah kandungan glucosinolate selepas mendidih selama 30 minit adalah:
  • brokoli 77%
  • sayur brussel 58%,
  • bunga kobis 75%
  • kobis hijau 65%
Merebus sayur-sayuran Brassica selama 5 minit akan membawa kepada kerugian sebanyak 20 - 30% dan 10 minit pula kerugian sebanyak 40 - 50%.

Kesan kaedah memasak lain juga disiasat:
mengukus untuk 0-20 min, memasak gelombang mikro untuk 0-3 minit dan menumis untuk 0-5 min. Ketiga-tiga kaedah ini tidak menyebabkan kerugian ketara jumlah kandungan analyte glucosinolate dengan tempoh memasak tersebut.


mengukus sayur brussels
gambar hiasan (sumber : Google)

Penyimpanan sayur-sayuran pada suhu ambien dan di dalam peti sejuk domestik menunjukkan tiada perbezaan yang signifikan dengan kerugian hanya sejumlah kecil glucosinolate pada tahap lebih dari 7 hari.

Walau bagaimanapun, penyelidik mendapati bahawa penyimpanan sayur-sayuran segar pada suhu yang lebih rendah seperti -85°C (lebih rendah daripada menyimpan di dalam peti sejuk pada 4°C ke 8°C ) boleh menyebabkan kerugian ketara Glukosinolat sehingga kehilangan 33% semasa pencairan kepada suhu bilik.

Para penyelidik mendapati bahawa cara penyediaan sayur-sayuran Brassica hanya menyebabkan pengurangan kecil glucosinolate kecuali apabila mereka dicincang halus, yang mana menunjukkan penurunan ketara tahap glucosinolate dengan kerugian sehingga 75% dalam masa 6 jam selepas dicincang.

Profesor Thornalley berkata: "Jika anda ingin mendapat faedah maksimum daripada lima porsi sayur-sayuran untuk pemakanan seharian anda, jika anda memasak sayur-sayuran anda jangan direbus. Anda perlu mempertimbangkan penyediaan menggunakan kaedah mengukus, menumis atau penggunakan ketuhar microwave."

Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi
Professor Paul Thornalley, Warwick Medical School
University of Warwick
p.j.thornalley@warwick.ac.uk

dari meja penulis : alamak, saya pun tak tahu sehingga saya baca jurnal penyelidikan ini. Saya dapati juga Mimi lebih sukakan brokoli bila saya masak dengan mengukus selama 10 minit (sebab ada saya terbaca, cara ini terbaik untuk galakkan anak-anak makan brokoli) huhuhu must make mental note ye mommies