25 January 2012

Kepentingan memahami isu GULA TAMBAHAN


Mengapa menangani isu ini begitu penting?
 
Tahap kesihatan terjejas berkaitan dengan pengambilan gula tambah yang berlebihan. 

Obesiti 
Peningkatan global dalam berat badan berlebihan dan obes adalah disebabkan oleh beberapa faktor termasuk: 
  • Peralihan global dalam pemakanan ke arah meningkatnya pengambilan makanan yang padat tenaga yang tinggi lemak dan gula tetapi lebih rendah dalam pengambilan protein, serat, vitamin dan mineral;
  • Trend ke arah aktiviti fizikal yang berkurangan disebabkan oleh keadaan semula jadi yang semakin tidak aktif membentuk kerja yang banyak,  cara pengangkutan manusia dari satu tempat ke satu tempat berbeza dan pembangunan yang semakin meningkat


Kencing manis 
Indeks jisim badan yang tinggi adalah satu faktor risiko utama untuk penyakit-penyakit kronik termasuk:
  • Penyakit-penyakit kardiovaskular (terutamanya jantung dan strok)
  • Kencing manis
  • Sindrom metabolik: satu keadaan yang berkaitan obesiti yang dicirikan oleh ciri-ciri klinikal rintangan insulin, dyslipidaemia dan tekanan darah tinggi
  • Gangguan Muskuloskeletal, terutamanya osteoarthristis
  • Beberapa jenis kanser termasuk endometrium, payudara, dan kanser kolon

Karies gigi 
Karies gigi, yang punca utamanya kerosakan gigi, adalah salah satu penyakit yang paling lazim memberi kesan kepada manusia, manakala kedua adalah selesema. 

Walaupun penyakit pergigian yang berkaitan dengan kadar kematian yang rendah, ia mempunyai kesan yang agak besar ke atas harga diri, keupayaan kita untuk makan, pemakanan dan kesihatan untuk kanak-kanak yang lebih muda dan lebih tua. 

Karies gigi adalah akibat mudarat yang paling luas disebabkan diet karbohidrat yang tinggi. Susu, keju dan yogurt tanpa gula tambahan boleh dianggap selamat untuk gigi. Produk susu dengan gula yang ditambah tidak boleh dianggap sebagai perlindungan terhadap pereputan. 

rujukan
sumber : http://www.anmum.com.my